Taina Niemelä'nın avukatı Mahmut Kaçan konuyla ilgili Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) sorularını yanıtladı. Yazarlık yapan müvekkilinin terörle mücadele şubesi timleri tarafından göz altına alındıktan sonra sorgulandığını belirten Av. Kaçan, "Hakkında somut bir kanıt yok. Ajanlıkla suçlanan birinin tutuklanması gerekir. Sınırdışı edilmek istenmesi hukuka aykırı gerekçe üretildiğini gösteriyor" dedi. Mahmut Kaçan, "Bu olayla birlikte Kuzey Kore’ye dönüşme yolunda olduğumuzu söyleyebiliriz" sözlerini kullandı.

GEÇEN YIL DA HOLLANDALI GAZETECİ SINIR DIŞI EDİLMİŞTİ

Diyarbakır'da görev yapan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink de geçen yıl sınır dışı edilmişti. Geerdink, "PKK propagandası yaptığı" ve "silahlı terör örgütüne yardım ettiği" gerekçesiyle göz altına alınmıştı.

AP BAŞKANI TÜRKİYE'Yİ 'KARA LİSTE' KONUSUNDA UYARMIŞTI

Türkiye'nin kara liste tuttuğu iddiası Almanya'da rahatsızlığa neden olmuştu. Türkiye'yi istenmeyen gazetecilerle ilgili bir kara liste oluşturulmaması konusunda uyaran Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, "Demokrasilerde gazeteci isimlerinin yer aldığı liste olmaz" görüşünü dile getirmişti.

Alman Gazeteciler Birliği de Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'e Türkiye'nin sınır dışı edilecek gazetecilerin isimlerinin yer aldığı bir liste tutup tutmadığını sormuştu.

SON GÜNLERDE ÇOK SAYIDA GAZETECİNİN TÜRKİYE'YE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEDİ

Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda yabancı gazetecinin Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Alman birinci kanalı ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck İstanbul'dan Türkiye'ye giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı'nda 12 saate yakın alıkonulduktan sonra Kahire'ye geri yollandı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Schwenck'in "güvenlik" gerekçesiyle ülkeye girişine izin verilmediğini söyledi.

Aralarında Alman Bild gazetesinin de bulunduğu birçok basın kurumuna çalışan Yunan fotoğrafçı Giorgos Moutafis, İstanbul Havaalanı'nda ülkeye sokulmayarak sınır dışı edildi.

TÜRKİYE 'KARA LİSTE YOK' DEMİŞTİ

Alman Basın Ajansı'na (dpa) konuşan ve adı belirtilmeyen bir Türk hükümet yetkilisi, Türkiye'nin sınır dışı edilecek gazetecilerin isimlerinin yer aldığı bir liste tutmadığını savunmuştu. "Bazı yabancı gazetecilerin Türkiye'ye sokulmamasının görüş ve habercilik faaliyetlerinden kaynaklanmadığını" savunan yetkili, habercilerin Türk yasalarının ihlali ve güvenlik gerekçesiyle Türkiye'ye girişlerine izin verilmediğini söylemişti.

Kaynak: Birgun.net