Özgür Gündem gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan 44 kişiden 37’si hakkında başlatılan soruşturma kapsamında TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Cengiz Boysoy, Kemal Can, yazar İhsan Eliaçık ve akademisyen Beyza Üstün dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcılığa ifade verdi. İfadeleri alınan Fincancı, Ahmet Aziz Nesin ve Erol Önderoğlu ‘terör örgütü propagandası’ yaptıkları gerekçesiyle tutuklama istemiyle 1. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Fincancı, Nesin, Önderoğlu öğleden sonra hâkim karşısına çıktı. 1. Sulh Ceza Hâkimi üç ismin tutuklanmasına karar verdi.

Özgür Gündem’in avukatı Özcan Kılıç, gazetenin Nöbetçi Yayın Yönetmenleri hakkında açılan soruşturmalar dolayısıyla her hafta savcılığa ifade vermeye gittiklerini söyledi. Kılıç, ifade sırasında Fincancı, Nesin ve Önderoğlu’nun sembolik yayın yönetmeni olmadıklarını ve ısrarla halkın haber alma hakkını savunduklarını dile getirdiğini belirterek, “Basın ve ifade özgürlüklerini ısrarla savunarak AİHM’in bu konudaki kararlarına atıfta bulundular. Bu nedenle 3 arkadaşımız örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle TMK 7/2’den tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi” diye konuştu.

Kelepçelendiler!
Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in kelepçelenerek götürülmesi tepki çekti.
Bakırköy’deki Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na getirilen Şebnem Korur Fincancı, cezaevine girişi sırasında “Türkiye’de uzun dönemdir olanlar gibi bu durumla karşı karşıyayız” dedi.
Adliye önünde, HDP ve CHP milletvekillerinin yanı sıra TGS ve DİSK Basın İş gibi meslek örgütleri ile TİHV gibi örgütler de kararı protesto etti.
Kararın basına gözdağı vermek amacını taşıdığını belirten gazeteciler de tutuklamayı kınadı. İmza kampanyası başlatan gazeteciler dayanışma çağrısı yaptı ve “Özgür Gündem’de Genel Yayın Yönetmeni olmaya hazırız” mesajı verdi. Özgür Gündem de “Dayanışmayı büyüteceğiz” dedi.

Dünyadan tepki yağdı
Tutuklamalara dünyadan pek çok örgüt tepki gösterdi. Avrupa ve Akdeniz ülkelerinden çok sayıda insan hakları örgütünün çatı örgütü olan EuroMed Rights, bir açıklama yayınlayarak kararı kınadı.

Cihangir’dekiler serbest!
Öte yandan geçen cuma günü Cihangir’de bir etkinliğe oruç tutulmadığı ve içki içildiği için saldıran 3 saldırgan önceki gün sorgularının ardından serbest bırakılırken yandaş basın ise konunun oruçla ilgili olmadığını iddia etmişti. Basın özgürlüğü isteyenler tutuklanırken gerici saldırganların serbest bırakılması kamuoyunda tepki çekti.

Ne olmuştu?
Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan 44 kişiden 37 kişiye “örgüt propagandası” iddiası ile soruşturma açılmıştı. 3 Mayıs’ta başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına 44 kişi destek verdi.

Kaynak: Birgun.net