İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye’nin ABD’nin onayı olmadan Suriye’ye askeri bir müdahalede bulunmasının beklenmediğini yazdı. Gazete, "Türkiye’nin sınırda tampon bölge oluşturmak istediğini, bu şekilde Kürtlerin ilerleyişini durdurabileceğini" belirtti.

Haberde söz konusu tampon bölgenin oluşturulması halinde, Rusya ve Suriye ordusunun saldırısı altında bulunan ılımlı muhalif gruplar için güvenli bir bölgenin sağlanabileceği ifade edildi.

Gazete aynı zamanda, Suriyeli muhalif gruplardan bazı üst düzey yetkililerinin, Ankara ve İstanbul’daki Türk askeri yetkililerle temasa geçerek, kuzey bölgesinde bir 'İslam koalisyonu' kurulma ihtimalinin değerlendirildiği bildirdi. NATO’daki çoğu üye için Rus güçlerinin bulunduğu sıkışık bir bölgede bir ittifak üyesinin asker bulundurmasının çok rahatsız edici bir gelişme olduğu belirtilen haberde, Türkiye’nin ise ABD onayı olmadan Suriye’ye doğrudan müdahalesinin muhtemel görünmediği vurgulandı.

SUUDİ ARABİSTAN DA SURİYE’YE MÜDAHALE ETMEK İSTİYOR
Öte yandan, Suudi Arabistan’ın da Suriye’ye askeri müdahalede bulunmak istediği ifade edilen haberde, ülkenin Suriye savaşında ağırlığı kaybetmeye başlamaktan endişe duyduğu ve ABD tarafında da nüfuzunu korumak için bunu bir şart olarak gördüğü kaydedildi.

ABD IŞİD OPERASYONLARINA AĞIRLIK VERMEYİ PLANLIYOR
Bu arada gazete, ABD’nin ise IŞİD’e karşı düzenlediği operasyonlara ağırlık vermek istediğini belirtti. Haberde, “Amerikan Savunma yetkilileri, Beyaz Saray'ın özel operasyonların önemli oranda artırılmasına onay verdiğini söylüyor. Ilımlı muhaliflere silah yardımı artırılabilir.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca haberde, Rusya'nın Eylül ayındaki müdahalesinin ardından Suriye'de muhalif grupların elindeki uçaksavar füzelerinin sayısının arttığı bildirilirken, asıl amacın Rusya’ya ağır bir bedelin ödetilmesi olduğu aktarıldı.

Kaynak: Birgun.net