Filistin hükümeti, yerel seçimlerin '4 ay ertelenmesine ve tüm Filistin topraklarında gerçekleştirilmesine' karar verdi.

Filistin Yüksek Mahkemesi'nin dün açıkladığı 'yerel seçimlerin Gazze Şeridi'nde değil, sadece Batı Şeria'da yapılması' yönündeki kararının ardından bugün Ramallah'ta toplanan Filistin Bakanlar Kurulu, söz konusu seçimlerin 4 ay ertelenmesine karar verdi. Filistin hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, erteleme kararının Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile istişare edildikten sonra alındığı ve seçimlerin 'tüm Filistin topraklarında yapılacağı' belirtildi.

Buna göre daha önce 8 Ekim'de yapılması planlanan belediye seçimlerinin Şubat 2017'de gerçekleştirilmesi ve Gazze Şeridi'ni de kapsaması bekleniyor.

HAMAS KARŞI ÇIKTI

Hamas ise hükümetin yerel seçimleri erteleme kararını kabul etmediklerini açıkladı. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, "Hükümetin kararı seçimlerin yapılmasından kaçma amacı taşımaktadır ve Fetih hareketinin çıkarlarına hizmet etmektedir" ifadesini kullandı.

Fetih hareketine yakın bazı avukatlar geçen ağustos ayında Filistin Yüksek Mahkemesi'ne başvurarak, 'Doğu Kudüs'ün seçimlere dahil edilmediği ve Hamas hareketinin kontrolünde bulunan Gazze Şeridi'ndeki temyiz mahkemelerinin meşru olmadığı, dolayısıyla seçime girecek adaylar hakkında verdiği kararların geçerli olamayacağı' gerekçeleriyle seçimlerin ertelenmesini talep etmişti.

Filistin Yüksek Adalet Mahkemesi, dün, Gazze Şeridi'nde yerel seçim yapılmaması yönünde karar vermişti. Mahkeme daha önce verdiği kararda da, Batı Şeria ve Gazze'de 8 Ekim'de yapılması planlanan yerel seçimin açılan dava nedeniyle durdurulduğunu bildirmişti.

DOĞU KUDÜS'TE HİÇ SEÇİM YAPILMADI

Şimdiye kadar Filistin'de yapılan yerel seçimlerin hiçbirine İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs dahil edilmedi. Seçimlerin ertelenmesinin ardından Filistin basınında ve sosyal medyada bazı Filistinliler, 'Fetih hareketinin Hamas karşısında kaybetme endişesi ile seçimleri iptal ettirmek istediği ve bu yüzden Doğu Kudüs meselesini kullandığı' eleştirisinde bulundu.

Filistin'de son yerel seçim 2012'de Batı Şeria'daki 340 seçim bölgesinde yapılmıştı. Hamas, Gazze Şeridi'nde seçim yapılmasını reddetmiş ve seçime katılmamıştı. Hamas ve Fetih hareketlerinin birlikte girdiği son seçim ise 2006 yılında yapılmış, seçimi Hamas kazanmıştı.

Kaynak: Birgun.net