İstanbul Kurtköy’deki SeraPool fabrikasında, DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve aylarca direnişlerini sürdüren işçiler, hukuk mücadelesinde önemli bir kazanım elde etti. Patronun sendikal hakları için direnen işçilere ‘yasadışı grev yaptıkları’ gerekçesiyle açtığı davayı işçiler kazandı. Yargıtay’ın kararı onamasıyla, işçilerin yürüttüğü mücadelenin haklılığı mahkeme tarafından da tescillenmiş oldu. İşçilerin açtığı işe iade davaları ise sürüyor.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, kararın emsal niteliğinde olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Bu dava ve kararın Türkiye işçi sınıfı tarihinde birebir örneği yoktur. Elbette yasalarla sınırlı olmayan, fiili ve meşru mücadelenin ilk örneği değildir, ancak bu şekilde açılmış ve kazanılmış bir dava olarak tektir ve bu açıdan çok önemlidir. Bu karar, üyelerimizin açtığı işe iade davalarını da direkt olarak etkileyecektir. Artık ‘kıdem tazminatımız yanar’, ‘yetki olmadan eylem yapamayız’ diyerek mücadeleden geri duran işçilerimiz daha bir cesaretle davranacaklardır. Tıpkı Renault işçilerinin fiili ve meşru mücadelesi gibi, SeraPool işçilerinin haklı mücadelesi de Türkiye işçi sınıfı tarihindeki şanlı yerini çoktan almıştır.”

Mücadele sürecek

SeraPool direnişinin farklı şekillerde ama aynı kararlılıkla süreceğini açıklayan sendika, patronu bir kez daha işçileri işe geri almaya ve sendikal haklara saygı duymaya çağırdı.

Ne olmuştu?

SeraPool fabrikasında çoğu kadın olan işçiler Cam Keramik-İş Sendikası’nda örgütlenmiş, bunu duyan patron 11 Haziran 2015 tarihinde bir işçiyi işten atarak tehdit etmişti. Atılan arkadaşlarına sahip çıkan işçiler iş bırakarak direnişe geçmiş, patronun buna yanıtı 123 işçiyi daha tazminatsız olarak işten atmak olmuştu. Bununla yetinmeyen patron 8 işçiye ve sendikaya da yasadışı grev başlattıkları iddiasıyla dava açmıştı. Bu dava, fabrikanın önünde aylarca direnişlerini sürdüren işçilerin lehine sonuçlandı.

Kaynak: Birgun.net