Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak, "Darbeyle bize dayattıkları yıkımı AKP Saray iktidarı kendi siyasi yönelimleriyle ortaya çıkarıyor. Gücü, silahı elinde tutan bu gücü halka karşı anti demokratik uygulamalarla kullanıyorsa ortada sadece apolet farkı vardır. Sadece omuzlarında apolet yoktur, bugün bize apoletsiz bir darbe dayatılıyor hâlâ" diye konuştu.

"15 Temmuz darbe girişimini AKP iktidarı mevcut siyasi iktidar bunu fırsat ve ganimet bildi" diyen Yüksekdağ, AKP'nin politikalarını eleştirerek, "Türkiye'nin sürüklendiği böylesi bir kaos ortamı içerisinde hiçbir fırsat size ganimet olmayacak. Dört bir yanı dağıtarak demokratik yöntemlerden ve anlayışlardan uzak yapacağınız her bir düzenleme bir sonraki yıkımın adımı olacak" ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından HDP'nin davet edilmediği ve AKP, CHP ve MHP'nin katıldığı Beştepe'deki liderler zirvesiyle ilgili olarak, "Ne yaparlarsa hangi adımı atarlarsa HDP hariç diyorlar. Liderlerin acilen bir araya gelmesini biz yaptık. Diyalog ve uzlaşma zemini oluşturulmasını biz önerdik ama bunu HDP'siz yapıyorlar. Zirve diyorlar aldanmayın çıkabilecekleri zirve Saray onun da düzeyi ortada. HDP’yi yok sayarak siyasi uzlaşı zemini oluşturmaya çalışıyorlar, başaramazlar. Bizler, onlar yok saydı diye yok olmayız! Tekçilikte mutabakat sağladılar. Onlar birleşmekten anlamaz. Biz birleşelim deriz, onlar tekleşir" diye konuştu.

Partisinin grup toplantısında konuşan Yüksekdağ'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Net olduğumuz 2 şey var her türlü darbeye karşıyız ve direneceğiz. Nereden gelirse gelsin askeri vesayete karşı çıkacağımızı amasız fakatsız bir biçimde darbeye karşı net olduk. Darbenin siyaset kurumuyla sivil eliyle yürümesine de asla onay vermeyeceğiz. Darbeyle bize dayattıkları yıkımı AKP Saray iktidarı kendi siyasi yönelimleriyle ortaya çıkarıyor. Gücü, silahı elinde tutan buı gücü halka karşı anti demokratik uygulamalarla kullanıyorsa ortada sadece apolet farkı vardır. Sadece omuzlarında apolet yoktur, bugün bize apoletsiz bir darbe dayatılıyor hala. Bugün darbe siyaseti karşısında bu yıkımı ortadan kaldırmanın yolu demokratik halk hareketinin yolunu açmaktır. Ama iktidar buna hak tanımıyor.

Darbeye karşı demokrasi hemen şiarıyla 10 ün boyunca meydanlardaydık. Ama o meydanlara çıkana kadar alnımız çatladı. Bu zamana kadar kendi taraftarları, kendi yandaşları bütün meydanları herhangi bir izne onaya tabi olmaksızın sınırsızca kullanırken böyle bir özgürlük serbestlik alanı oluşturulurken bizler kendi seçildiğimiz illerde seçildiğimiz kentlerde bir basın açıklaması düzenlemek bir miting düzenlemek için halen mücadele ediyoruz.

Birileri 15 Temmuz’da sokağın gücünü keşfetmiş olabilir, ama bizler 15 Temmuz öncesinde de darbelere karşı sokaklardaydık. Demokrasi, özgürlük herkes için değilse siyaseti adalet yönetmiyorsa darbe zihniyeti ortadan kalkmaz. Sizin söylediğiniz en büyük yalan olur.

İşte bugün mevcut iktidar da bu noktaya gidiyor. Bizler de bunun karşısında darbeye karşı halk gücünü ortaya çıkarmaktan demokrasiyi inşadan vazgeçmeyeceğiz. Bizler yeni yaşamın, bu ülkeye dair yeni ve iyi sözler söylemenin gücüyle hareket edeceğiz. Yeni olan sadece egemenlik ve çıkar ilişkilerini yeniden düzenlemeye başlamış olmalıdır. 15 Temmuz darbe girişimini AKP iktidarı mevcut siyasi iktidar bunu fırsat ve ganimet bildi. Türkiye'nin sürüklendiği böylesi bir kaos ortamı içerisinde hiçbir fırsat size ganimet olmayacak. Dört bir yanı dağıtarak demokratik yöntemlerden ve anlayışlardan uzak yapacağınız her bir düzenleme bir sonraki yıkımın adımı olacak.

Siyasi iktidarın açıklamalarına baktığımızda 'acaba bazı şeyler değişebilir mi' diye soruyoruz ama her seferinde beklentiler boşa çıkıyor. Ne yaparlarsa hangi adımı atarlarsa HDP hariç diyorlar. Liderlerin acilen bir araya gelmesini biz yaptık. Diyalog ve uzlaşma zemini oluşturulmasını biz önerdik ama bunu HDP'siz yapıyorlar. Zirve diyorlar aldanmayın çıkabilecekleri zirve Saray onun da düzeyi ortada. Halkların duruşunu hiçe sayarak bir siyasi zemin oluşturmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar. Bizler onlar yok saydığı zaman yok olmayız. Bu zamana kadar sayısız kez bütün iktidarlar yok sayarak vurarak devre dışı bırakmaya .çalıştılar. HDP dışındaki yapı tekleşmiş ve birleşmişler. Bugün Türkiye'de siyasetin fotoğrafı bir iktidarda olanlar var bir de fikirleri iktidarda olanlar var. Birleştirici ve bütün meclisi bu sürece dahil etmeyi unutuyorlar."

Kaynak: Birgun.net