Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘’Gelin 506 dokunulmazlık fezlekesinin tamamını Meclis’e getirelim, hodri meydan’’ sözlerinin ardından harekete geçen AKP, muhalefet partileriyle görüştü.
Grup Başkanvekili Naci Bostancı’nın randevu talebi ilettiği parti temsilcilerinin tutumlarından vazgeçmediği görüldü. CHP, Anayasa’nın 83. maddesini değiştirmeyi teklif ederken, MHP de HDP’lilere ait fezlekeleri ima ederek “Gelin hep beraber birlikte teröre destek sağlayanlara karşı saflarımızı bir tutalım” dedi. Daha önce görüşülmeyeceği açıklanan HDP ise, kürsü dokunulmazlığı dışında her türlü dokunulmazlığın bütün vekiller için geçerli olmaması gerektiğini vurguladı.

CHP: 83. MADDE ISRARI
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı’nın randevu talebine muhalefetten ilk yanıt CHP’den geldi. Bostancı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’e iletti.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Gök, şu ifadeleri kullandı; “Getirdikleri bu öneri, anayasada geçici bir madde eklenmek suretiyle anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrasında yer alan milletvekili dokunulmazlığına ilişkin maddenin 2. fıkrasının kaldırılmasına dönük geçici anayasa değişikliği teklifi. Getirdikleri teklifle, Başbakanlık’tan Meclis Başkanlığı’na gönderilen milletvekillerine ait fezlekelerin 83. maddenin 2. fıkrasında yapılacak değişiklikle kaldırılması, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde tüm dosyaların yargı merciine aktarılmasına ilişkindir.”

CHP’nin bu konudaki duruşunun çok net olduğunu vurgulayan Gök, “Kürsü dokunulmazlığı bütün suçlardan dolayı milletvekillerinin, herkes gibi yargı önünde hesap vermesini savunan bir partiyiz. Yapılacak değişikliğin 83. maddede yapılmasının daha doğru olacağını kendilerine ifade ettik. AKP’nin teklifini yetkili makamlarımıza ulaştıracağım. Sanırım pazartesi ya da salı günü değerlendirmemizi yapacağız” dedi.
Kılıçdaroğlu da Başbakan’a çağrı yaparak, “Kalıcı değişiklik yapalım. Çifte standartı kaldıralım. Sayın Davutoğlu’na açık çağrı yapıyorum. Madem anayasayı değiştireceğiz, Anayasa’nın 83. maddesini değiştirelim. Kürsü dokunulmazlığı haricinde tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Ahlaki olan budur” dedi.

MHP: ÖNCELİK TERÖR
AKP heyeti, CHP’nin ardından MHP’nin kapısını çaldı. MHP adına açıklama yapan Oktay Vural, HDP’li isimlerin fezlekelerini ima ederek, “506 fezleke olmakla birlikte, özellikle terörle ilişkili olanlarla ilgili ortak bir siyasi irade oluşturup kamuoyu vicdanına sığacak adımları atmaya davet ediyoruz. Partiler arası mutabakatın yanındayız. Bizim önerimiz 83. maddede değişiklikle bunu kalıcı hale getirmek. Geçici düzenlemeden sonra kalıcı düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Gelin hep beraber birlikte teröre destek sağlayanlara karşı saflarımızı bir tutalım. Dokunulmazlığın sınırlandırılması ve kaldırılmasının sonuna kadar yanında olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

HDP 'SÜRPRİZİ'
AKP’nin sadece CHP ve MHP ile görüşeceği belirtilmiş, HDP ile görüşmeye dair herhangi bir bilgi paylaşılmamıştı. Ancak MHP ile yapılan görüşmenin ardından AKP heyeti, HDP adına Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile de bir görüşme gerçekleştirdi.
Önder, “Kürsü dokunulmazlığı dışında her türlü dokunulmazlığın bütün vekiller için geçerli olmamasından yanayız” diyerek görüşünü belirtti. Eşbaşkanlarının, parti yöneticilerinin Newroz kutlamaları nedeniyle seçim bölgelerinde olduğunu belirten Önder, “İlkesel olarak daha önce ne dediysek söylediklerimizin arkasındayız. Biz bu meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yanayız. Kürsü dokunulmazlığı dışında her türlü dokunulmazlığın bütün vekiller için geçerli olmamasından yanayız” ifadesini kullandı.


***

AKP’nin teklifi ne?
AKP’nin sunduğu anayasa değişikliği teklifine göre, ilgili anayasanın “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak. Buna göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM’de bulunan fezlekeler 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.


***

‘Gelecek Salı kaldırılabilir’

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise konuya dair tarih bile vererek, dokunulmazlıkların gelecek salı kaldırılabileceğini belirtti.
Meclis’teki tüm dosyaların yargıya taşınması gerektiğini belirten Kurtulmuş, “506 fezleke parlamentoda bekliyor. Bu dosyalar tek tek Meclis gündemini işgal etmemeli. Dosyaların tamamını mahkemelere gönderelim. Tarih olarak anayasa maddesinin geçtiği tarih olabilir. Hemen, önümüzdeki salı günü. Bütün mevcut fezlekelerle ilgili dokunulmazlıkların kaldırılması, tek bir geçici madde olacak. Böylece dokunulmazlık konusunun siyaset üzerinde gölge olması da önlenmiş olsun” dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Hodri meydan” sözünü tekrarlayan Kurtulmuş, böylece halkın aklındaki tereddütlerin giderileceğini savundu.

***

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarlı çağrıları üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün hakkında fezleke düzenlenen tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının Anayasa’ya eklenecek geçici bir maddeyle kaldırılmasını teklif etmişti. Bu sürpriz hamleye muhalefet partilerinden farklı yanıtlar gelmişti.

CHP, başından beri dokunulmazlıkların kaldırılmasından yana olduğunu belirterek, Anayasa’nın dokunulmazlıkları düzenleyen 83’üncü maddesinde değişiklik yapılması gerektiğini açıklamıştı. HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de kürsü dokunulmazlığının sağlanması durumunda öneriyi kabul edebileceklerini söylemişti. Teklifi ‘işi yokuşa sürmek’ olarak niteleyen MHP ise, sadece HDP’lilere yönelik dosyaların Meclis’e gelmesini istemişti.

***

Dünya ‘dokunuyor’

Bazı ülkelerdeki milletvekili dokunulmazlığına ilişkin uygulamalar şöyle:

İngiltere
Mahkemeye hakaret suçundan bir milletvekili hakkında tutuklanma kararı verilebiliyor. Hiçbir zaman ceza davalarından dolayı vekillerin tutuklanamayacağı fikri kabul edilmiyor. Bir vekil suç işlerse herkes gibi tutuklanabiliyor.

Fransa
1995’te yapılan bir değişiklikle parlamenter hakkında soruşturma açılabilmesi, evinde arama yapılabilmesi ve yargılanabilmesinin önündeki engeller kaldırıldı.

Hollanda
Yasama sorumsuzluğu da denilebilecek kürsü dokunulmazlığını kabul ederken yasama dokunulmazlığını anayasal olarak kabul etmiyor.

İrlanda
İki meclisli parlamentosunun her iki meclis üyelerine de yalnızca hukuki alanlarda dokunulmazlık sağlıyor. Hukuki suçlar hariç, suçlarından dolayı tutuklanabiliyor ve yargılanabiliyorlar.

Avustralya
Yasama dokunulmazlığı cezai alanda değil, hukuki alanda vekillere bir koruma sağlıyor. Cezai davalarda yasama dokunulmazlığı bir vekili soruşturma veya yargılamadan kurtaramıyor.
Belçika
Suçüstü hali hariç bir milletvekili ile ilgili tutuklanma tedbiri uygulanmasına İstinaf Mahkemesi Birinci Başkanı karar veriyor. Vekilin evinde arama ve el koyma işlemleri Meclis Başkanı veya onun görevlendirileceği bir üyenin nezaretinde yapılıyor.

Danimarka
Hem hukuki hem de cezai alanları kapsayan yasama dokunulmazlığı, milletvekillerinin ev veya işyerlerindeki aramalarda güvence sağlamıyor.

Finlandiya
Bir parlamenterin gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda hemen Meclis Başkanına bildiriliyor. En az 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılan bir suçu işlediğine ilişkin kesin sebepler varsa, vekil yargılanabiliyor ve tutuklanabiliyor.

Avusturya
Milli Meclis üyeleri, suçüstü hali hariç tutuklanamıyor. Ancak işlediği suçun vekilin siyasi faaliyetleriyle açıkça bağlantısının bulunmadığı tespit edilirse o zaman Milli Meclis’in izni aranmaksızın cezai takibat yapılabiliyor.

Almanya
Suçüstü halinde veya ertesi gün yakalanmış olması durumunda Meclis üyeleri yasama dokunulmazlığından yararlanamıyor. Yargılama işlemi yapılabiliyor. Hüseyin Şimşek

Kaynak: Birgun.net