BirGün Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, FETÖ üyelerinin aldığı siyasi desteğin ve kullandığı devlet teşviğinin araştırılması gerektiğini söyledi.

FETÖ'nün devlet içerisinde kendi kendine yükselmiş olamayacağına dikkati çeken Sarıbal, "Ülkemizin stratejik noktaları başta olmak üzere hemen her kurumuna yerleşmiş olan FETÖ yapılanmasının 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kurutulması sağlanırken, bugüne kadar almış olduğu siyasi desteğin boyutlarını da araştırmamız gerekiyor" dedi. FETÖ'nün temsilcilerinin ve ana şirketlerinin kullanmış olduğu devlet destekli teşvik veya hibe kredilerinin miktarının hükümet tarafından açıklanması gerektiğini belirten Sarıbal, konunun takipçisi olacağını ifade etti.

"Esnaf zor durumda"

Son bir yılda ekonomik açıdan var olma savaşı veren esnafın, bankaların uygulamış olduğu yüksek faiz nedeniyle borç batağına sürüklendiğini kaydeden Sarıbal, salt vergi affının sorunu çözemeyeceğini anlattı. Sarıbal, "Son çıkan yasal düzenlemeler ve uygulamalar ile zaten vergi borcu olan esnafın iş yapabilme potansiyeli kalmamıştır. Bu nedenle bu alanda da en büyük yıkımı özel yetkiler ile donatılmış bankalar sağlamaktadır. Başbakan, 15 Temmuz sonrası banka faiz oranlarının normal bir seyirde olduğunu söylemiş ve AKP’li vekiller de onaylamıştı. Bugün baktığımızda Cumhurbaşkanı tam tersini söyleyerek bankalara bu faiz oranları ile olmaz diyor" diye konuştu.

"Hükümet sessiz kalıyor"

Türkiye'deki mevcut kaotik ortamda bankaların tüketici kredilerinin faizlerini yüksek tutarak son 10 yılın en yüksek faiz oranını uyguladığını ifade eden Sarıbal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Hükümet, bankaların uygulamalarına sessiz kalıyor. Konut faizlerdeki indirim, esnafa, çiftçiye tek başına çözüm olamaz. Sadece konut kredilerindeki indirimin içinde bulunduğumuz piyasa koşullarında esnafa, köylüye ve diğer tüketicilere doğrudan bir etkisi yoktur. Bu adım yine bankaların ayakta durması ve işlevsel bir hale geçebilmesi için yapılmıştır. Böylece bankaların ipotek koyarak verdikleri krediler ile teminatları güçlenecek, olan yine vatandaşa olacaktır. Çünkü bankalar bire iki, üç teminat alarak vatandaşın malının büyük ortağı olmaktadır. Bugün işi olmayan bir vatandaş zaten konut kredisi çekemez."

Kaynak: Birgun.net