Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Saray'da bir program düzenlendi. Programda ünlü arabesk sanatçısı Ferdi Tayfur "Sigarayı bıraktım" şarkısını seslendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resepsiyonda bir konuşma yaptı. "1960'ların ve 1970'lerin filmlerinde sigara ve alkol ön plandaydı" diyen Erdoğan, "Türkiye çıkardığı kanunlarla ciddi bir yol almıştır. Bugün gelişmiş ülkelerde sigara içenler toplumdan dışlanıyor" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Sağlık Bakanlığımızın düzenlediği program sayesinde birçok vatandaşımız sigarayı bırakmıştır. Birçok vatandaşımıza Bakanlığımız ücretsiz ilaç temininde bulundu. Sağlık Bakanlığı, 2016 yılını tütünle mücadele yılı ilan ederek mücadelesini sürdürecektir. Sigarayı bırakarak verdikleri sözünde duran arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanlığı personellerinden 200 kişide bugün bu vesilesiyle sigarayı bırakma kararı almıştır. Devletin gençleri kötülüklerden koruması gerekir. Asıl önemli olan sigara içmeyenin sağlının korunmasıdır.

Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranı azalmaktayken gelişmekte olan ülkelerde bu oran artıyor. Sigara endüstrisi açığını bu ülkelerde kapatıyor. 1960'ların ve 1970'lerin filmlerinde sigara ve alkol ön plandaydı. Türkiye çıkardığı kanunlarla ciddi bir yol almıştır. Bugün gelişmiş ülkelerde sigara içenler toplumdan dışlanıyor. Burada yasaların haricinde çok ciddi toplumsal bir bilinç var. Bu bilincin bizde de oluşması lazım. Bir STK olarak Yeşilay'ın üzerinde çok ağır bir görev bulunuyor. En yakınımızdan başlayarak sigara içenleri uyarmalı ve kurtarmalıyız. Biz sevdiğimiz için yapıyoruz. İnsan sevdiğinin ölmesini izlemek ister mi? Obezite vb. sorunlar yaşam tarzlarıyla ilgilidir.

"Devlet nasıl teröriste karşı milletimizi koruyorsa tütün ve alkole milletimizi korumakla mükellefiz. Bugüne kadar kimin cebinde sigara paketi gördüysem hemen el koydum. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda sigara içen vatandaşlar ikinci sınıf muamele görüyor. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı oluşturulmalı"

Devletin en üst temsilcisi olarak anayasa hükmünün yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak görevimdir. Aynı zamanda bu şahsi prensibimdir. Sigara içme özgürlüğü olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, bu da olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır"

"Gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığı azalırken, diğer ülkelerde arttığını görüyoruz" diyen Erdoğan, "Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz"

"Ancak birçok ülkeye göre yeterli bilince ulaşamadığımıza inanıyorum. Diğer ülkelerde sigara içenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Burada çok güçlü bir toplumsal bilinç vardır. Bizim de böyle bir anlayışa ihtiyacımız var. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı gereklidir"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, programda bir konuşma yaptı. Müezzinoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Tütünle mücadele kapsamında bizi zor bir mücadele bekliyordu. Sigara içmek marifet değil sağlığa büyük bir zarar veriyor. Avrupa'ya rağmen sigara ile mücadeleye geç başladık. Bilinçlendirme kampanyası oluşturduk ve sigara içilen alanları kısıtladık. Türkiye'nin çabası Dünya sağlık Örgütü tarafından desteklendi. Tütün kullanma oranlarında büyük bir düşüş gerçekleşti. Ülkemizde 2 milyondan fazla kişi sigarayı bıraktı. Tütünle mücadele yasa ve kısıtlama ile sınırlı değil. Bütçe ayırarak poliklinik ve telefon hatları oluşturduk. "

Kaynak: Birgun.net