Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinin federasyon fikri için ‘fazla küçük’ olduğunu savunarak PYD tarafından ilan edilen federasyon fikrine karşı çıktı. Suriye’nin başkenti Şam’da bugün Esad’la görüşen Fransız parlamenterlerden Nicolas Dhuicq, görüşmenin detaylarını Sputnik’e anlattı. “Esad, Suriye’nin küçük bir ülke olduğunu, federasyon fikrinin uygulanması içinse fazlasıyla küçük olduğunu söyledi” diyen Dhuicq’in anlattığına göre, Esad federasyon fikrinin, Suriye’deki halkların iç içe geçmiş olması nedeniyle de uygun olmadığını belirtti.
Esad’a göre, Suriyeli Kürtlerin federasyon girişimi ise ‘kötü bir fikir.’ Dhuicq bu konuda şunları söyledi: “Esad’a göre, federasyon ilan edilmesi bu bölgedeki Arap nüfusu nedeniyle iyi bir fikir değil. Zira Esad, Suriye’de Kürtlerin yaşadığı bölgelerde, Kürtlerin nüfusun yalnızca yüzde 30’unu oluşturduğunu, bu nedenle de kendi topraklarında azınlık olacaklarını söylüyor.”

PYD: Kuracağız
Esad’ın merkezi devlet fikrinin gerekliliğine inandığını ve yeni bir yönetim modeli düşünmediğini belirten Fransız parlamenter, “Ona göre, Suriye’deki bazı bölgelere daha fazla özgürlük ve güç verilebilir ama merkezi yönetim ve otorite kalıcı rolüne devam etmeli” dedi. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim ise Suriye’nin kuzeyinde ilan edilen Kuzey Suriye Federasyonu’nun ‘blöf’ amacı taşımadığını ve başka özerk bölgelerin de kurulacağını söyledi. İleri Haber’den Meryem Yıldırım’ın sorularını yanıtlayan konuşan Müslim, kantonların yönetiminin olduğu gibi kalacağını belirterek “Başka bölgeler, mesela Şeddade bölgesinin bir özerk idaresi olur, Tel Abyad ve Şahaba bölgeleri bunlar bir araya gelip bir sistem içerisinde demokratik bir şekilde kalacaklar” diye konuştu.

‘Blöf değil’
Federasyon ilanının Cenevre’ye katılmak için bir ‘blöf’ olmadığını belirten PYD lideri, “Federasyonu tanımayacağız” diye açıklama yapan Suriye ve ABD’yi ikna edeceklerini söyledi. Dört birim şeklinde görevlendirilen 31 kişilik bir komiteyle federasyon yönetiminin şekilleneceğini söyleyen Müslim, federasyonun sadece Kürtlerle sınırlı kalmadığını, farklı etnik grupları da kapsadığını ifade etti.

‘Cihatçı-Kürt çatışması’
Müslim, bölgede IŞİD ve El Nusra ile çatışmaların sürdüğünü kaydederek, Türkiye’nin cihatçı grupları desteklediği iddiasını ise tekrarladı: “Türkiye tarafından desteklenen gruplar var. Onlar sanki ateşkes yokmuş gibi atış yapıyorlar. Türkiye tarafından desteklenen cihadi gruplar Halep çevresinde ve Azez’de Kürtlerle çatışıyor.”

Kaynak: Birgun.net