Facebook, siteye üye olmayan kişilere de reklam göstermek için yeni bir hamle yapıyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Facebook Audience Network (Facebook İzleyici Ağı) aracılığıyla başka siteleri ziyaret eden kullanıcılara da reklam gösterilecek. Facebook hesabı olsun ya da olmasın herkes reklamları görecek.

Facebook eskiden sadece kendi üyelerine, Facebook üzerinden topladığı verilere dayanarak reklam gösteriyordu. Kullanıcıların beğenileri, paylaşım geçmişi, konumu, ilişki durumu, uygulama kullanımı gibi pek çok farklı alanda çok detaylı verilere sahip olan site, çok iyi hedeflenmiş, ilgi alanı odaklı reklamlar gösterebiliyor.

Site artık üyeliği bulunmayan internet kullanıcılarının verilerini de toplayacak. Diğer websitelerinde bulunan Facebook butonları ve sitelere yerleştirilen yazılımlar ile davranışlarınızı takip edecek ve yine bu siteler üzerinden, ilgileneceğinizi düşündüğü reklamları gösterecek. Bu küçük değişiklikle Facebook reklam gösterme yarışında Google ile mücadele edebilecek.

Aynı yöntemi Google da kullanıyor

Eğer bu reklam takibi hamlesi kulağınıza biraz aşırı geliyorsa aynı şeyi Google’ın yıllardır yaptığını hatırlamanızda fayda var. Google tarayıcı geçmişinizi, e-postalarınızı ve aramalarınızı kullanarak tıklayacağınızı düşündüğü reklamları size gösteriyor.

Reklamlar internetin vazgeçilmez bir parçası. Eğer reklam görmek zorundaysak en azından ilgilendiğimiz şeyler hakkında reklamlar görmek kulağa daha mantıklı geliyor. Ancak bir kere girip özelliklerine baktığınız ama almayı düşünmediğiniz bir koltuğun başka yerlerde sürekli karşınıza çıkması gibi durumlar sinir bozucu olabiliyor. Buna çözüm olarak reklam engelleme uzantıları kullanabilirsiniz. Ya da Opera ve Vivaldi gibi, reklamları engelleyen tarayıcıları tercih edebilirsiniz.

Devre dışı bırakmak mümkün

Facebook’un reklam hedefleme sistemine dahil olmak zorunda değilsiniz. iOS cihazınızdan ‘Ayarlar’ (Settings) altından ‘Gizlilik’e (Privacy) tıklayıp ‘Reklamlar’ (Advertising) sekmesinden ‘Reklam takibini engelle’ (Limit Ad Tracking) seçeneğini seçebilirsiniz. Android kullanıcıları da ‘Google Ayarları’ (Google Settings) altından ‘Reklamlar’ (Ads) sekmesine tıklayıp ‘İlgi alanı tabanlı reklamlardan çık’ (Opt-out of interest-based ads) seçeneğini kullanabilirler.

Facebook kullanıcısıysanız sitenin reklam ayarlarını kullanarak bu takip mekanizmasından çıkabilirsiniz.

Kaynak: Birgun.net