CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, son yıllarda fabrikalarda sık sık yaşanan kimyasal yangınlar, kazalar ve ölümleri Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, bu kaza ve ölümlerin kaderden değil, alınmayan önlemlerden kaynaklandığına dikkat çekti.

Son olarak Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bir fabrikadan sızan kimyasal gaz nedeniyle onlarca işçinin zehirlendiğini anımsatan Yüceer, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2010 yılında, 2012 yılında yürürlüğe girmek üzere ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik’ yayımlamıştır. 1 yıl ertelenen yönetmelik 30.12.2013 tarihinde tekrar yayımlanarak, uygulanması gereken maddeler 2017, 2016 yıllarına ertelenmiştir” dedi.

Tesislerin tehlike risklerini azaltmaları koşulu ile AFAD’ın ‘harici acil durum planı’ hazırlama şartının 2017’ye ertelendiğini belirten Yüceer, “Söz konusu yönetmeliğin yürürlük tarihinin ertelenmesi kazalara ve ölümlere davetiye çıkarılmaktadır. Ayrıca tesisler, depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri Bakanlığın kurduğu internet sitesi üzerinden ‘beyan’ etmektedir. Bakanlık fabrikaların beyanlarını doğru kabul etmekte ve tesislerin yerine getirmesi zorunlu olan bazı önlemleri alması önlenmektedir” ifadelerini kullandı.

‘Kendilerinin bildirmesi doğru mu?’
Yüceer, Bakan Özhaseki’ye özetle şu soruları yöneltti: “Yönetmeliğin sürekli ertelenmesinin gerekçesi nedir? 2017 yılından sonra da ertelenecek midir? 2010 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç endüstriyel kaza meydana gelmiş, kaç kişi hayatını kaybetmiş, kaç kişi yaralanmıştır? Depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri bildirim zorunluluğu olan kaç tesis bulunmaktadır? Kaçı bildirimde bulunmuştur? Bildirimde bulunmayan tesislere herhangi bir işlem uygulanmış mıdır? Tesislerin depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri kendilerinin bildirmesi sağlıklı bir yöntem midir? Beyanları doğru kabul edilen tesislerin yerine getirmesi zorunlu olan önlemler nasıl denetlenmektedir? Büyük endüstriyel kazalara yönelik bir veri tabanının oluşturulmamasının gerekçesi nedir?”

Kaynak: Birgun.net