ERSOY YAŞAR - [email protected] - @ersysr - www.otosafari.com - www.youtube.com/otosafari

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ocak 2016 raporuna göre ay sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 20 milyon 98 bin 994 adet taşıtın yüzde 53’ünü otomobil, yüzde 16.3’ünü kamyonet, yüzde 14.6’sını motosiklet, yüzde 8.5’ini traktör, yüzde 4’ünü kamyon, yüzde 2.3’ünü minibüs, yüzde 1.1’ini otobüs, yüzde 0.2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında ise yüzde 19.2 azalma gerçekleşti. Bu azalma otomobilde ise yüzde 22.6 oranında görülüyor.

Hal böyleyken, pazarın dinamiklerini doğru okumak adına araştırmadan bazı detaylara göz atmak gerekiyor. Tüketicilerin otomobil satın alma kararlarında hangi etmenler rol oynuyor? Markaya duyulan güven veya markanın itibarı dijital dünyayı kullanan tüketicileri hangi oranda etkiliyor? İşte araştırmayı önemli kılan bulgulardan bazıları tam da bu sorulara verilen yanıtlarda gizli.

18 yaş ve üzeri dijital ortamı kullanan 1133 kişi ile yapılan araştırmada, ‘son dönemde otomotiv sektörü ya da markaları ile ilgili herhangi bir kriz duydunuz mu?’ sorusuna, tüketicilerin yüzde 33.4’ü “Volkswagen ile ilgili duydum” yanıtını veriyor. Krizi duyan kişilerin, bu olay sonrası ilgili markaya yönelik algısının yönü incelendiğinde ise bu kişilerin yüzde 72’sinin ilgili markayı tercih etme kararının değişmeyeceği yanıtını verdiği görülüyor.

Bu çıktıyı Zenna Araştırma ve Danışmanlık’ın yöneticisi Nuran Aksu’ya sordum. Aksu, araştırmanın demografik yapısı incelendiğinde görüşülen kişilerin yüzde 70’inin AB SES grubunda olduğunun görüldüğünü söylüyor. Bunun anlamı eğitim ve meslek özelliklerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu. Ayrıca, bu tüketici grubunun araç satın alma tercihini etkileyen en etkili iki kriterden birinin ‘markanın itibarı/ güveni’ olduğunu belirtirken Aksu, Volkswagen krizini duyanların yüzde 72’sinin markayı tercih edebileceğini belirttiğini ve markanın etik dışı davranışının satın alma kararını etkilemediğine vurgu yapıyor ve bu sonucu bir çelişki olarak tanımlıyor.

GENÇLER YOUTUBE'DA ARAŞTIRIYOR

Araştırmanın diğer bir çıktısı da sosyal medya ve özellikle Youtube’un otomobil satın alma kararlarına etki ettiği yönünde. Araştırmada yer alan ve araç satın almaya karar veren tüketicilerin tamamına yakını (yüzde 94), karar öncesinde markalarla ilgili bilgi edinmek, deneyimleri, yorumları incelemek üzere başta ‘markaların web sitesi’, ‘ilgili forum ve portallar’ olmak üzere dijital dünyadaki tüm olanaklardan yararlanıyor. Kullanım oranı yüzde 30 olan ‘Youtube kanalları’nın da son dönemde tercih oranını artırdığı ve iki tüketiciden birini çok ciddi düzeyde etkilediğine de araştırmada yer verilmiş. Araştırmada, 18-24 yaş aralığında yer alan tüketicilerin yüzde 67’sinin kararını Youtube kanallarındaki bilgiler ışığında verdiğini belirtilirken, 25-34 yaş grubunda bu oranın yüzde 60 olduğu, 35-44 yaş grubunda ise yüzde 53 oranında bulunduğu görülüyor. Otomotiv Sektörü Marka Gücü ve Tüketici Davranışları Araştırması’nın sonuçlarına önümüzdeki günlerde yer vermeyi sürdüreceğim.

Kaynak: Birgun.net