ZEYNEP KURAY [email protected] @zeynokuray

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının kalktığı Savaş Mahallesi’nde 6 ay boyunca süren yasak en çok esnafı vurdu. Yaşadıkları zor süreci BirGün’e anlatan Savaş Mahallesi esnaf, kaymakamlığın hâlâ hasar tespitinin yapmadığından yakınıyor. Dükkanların 6 ay boyunca kapalı kalmasına rağmen hâlâ vergilerin işletildiğine dikkat çeken esnaflar, devletin zararlarını karşılamasını istiyor.

Ev de kalmamış işyeri de
Yaralarını sarmaya çalışan esnaftan biri de Mehmet Gezgin. Elektrik malzemesi satan ve tamiratı yapan 7 çocuk babası Gezgin’in, hem Fatihpaşa Mahallesi’ndeki evi yok olmuş, hem de işyeri kullanılamaz hale gelmiş. “ Zararın haddi hesabı yok” diyen Gezgin, “ 50 yıldır Fatihpaşa Mahallesi Ketenci Sokak’ta oturuyorum. Çatışmaların başlamasıyla mahalleden çıkmak zorunda kaldık. Operasyonların bittikten sonra evimin ne durumda olduğunu görmek için kaymakamlığa gittim. Bir kereliğine mahsus tespit komisyonuyla birlikte mahalleye gitmeme izin verildi. Ancak evim yerinde yoktu. İçinde eşyalarıyla birlikte kepçe operatörleri tarafından yok edilmişti. Evin enkazı bile kalmamıştı. 50 ev aynı şekilde yerinde yoktu. Sokak bildiğiniz boş araziye dönüşmüştü” dedi. Tapu sahibi olmasına rağmen evin yıkılmasına ilişkin kendisine herhangi bir tebligatın gönderilmediğini belirten Gezgin, tebligat gelmeden evleri yıkıp yok ettiklerini söyledi. Kaymakamlığa gidip evinin nerede olduğunu sorduğunda “ Bilmiyoruz biz yetkili değiliz” cevabını alan Gezgin, “ Bu konuda hiçbir muhatap bulamadım. 50 yıllık olan kurulu düzenim içinde eşyalarıyla birden yitip gitti ” diye konuştu.



Kapalı olsa da vergi işliyor
Aynı sokakta İnternet Kafe işleten Hayri Seven, “Dükkan 6 aydır kapalı olmasına rağmen bana stopaje vergisi gelmeye devam etti” diyen Seven, “ Düşünün ki burada elektrik yok, çatışma bölgesi, dükkan çalışmıyor, alt yapı çökmüş ama internet parasına kadar faturalar yağıyor. Durumu açıklığa kavuşturmak için kaymakamlığa gittiğimde, beni postaneye yönlendirdiler. Postane yetkilileri ise yaşanan mağduriyeti bile bile ‘ Bu parayı vermeniz lazım’ dediler. Ben 6 aydır iş mı yapıyorum ki bu parayı ödeyeyim?” diye sordu. Seven, bu faturaları ödemeyeceğini söyledi.

Her şey uçup gitti
Hüseyin Aras adlı yurttaş ile Yoğurtçu Pazarı Sokağı’nda yıkılmış halde duran dondurma ve peynir dükkanı önünde çökmüş düşünür halde dururken karşılaşıyoruz. Mahallede 35 senedir esnaf olduğunu söyleyen Aras, “Çocuklarımı okula bile gönderemiyorum. Onlara verebilecek bir yol param bile yok” dedi. Emekli olduktan sonra esnaf arkadaşlarının desteğiyle Eylül 2016 yılında tekrar dükkan açtığını söyleyen Aras, harap olmuş 1 metre yüksekliğindeki dondurma dolabını işaret ederek, “ O kadar masraf yaptım ki bir bilsen. Her şey bir anda uçup gitti. Daha henüz hasar tespiti yapılmadı” diyerek sitem etti.

Kaynak: Birgun.net