BirGün Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı’nın ardından gıyabında tutuklama kararı verilen, ‘IŞİD’in Antep Emiri’ Yunus Durmaz’ın ismi İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki canlı bomba saldırısının ardından yeniden gündeme geldi. Turist kafilesini hedef alan saldırının ardından emniyet tarafından aranan üç kişilik IŞİD canlı bomba hücresinin başında olduğu iddia edilen Durmaz’ın sınır hattındaki faaliyetlerini ve devlet yetkilileriyle olan ilişkisini BirGün daha önce defalarca gündeme getirmişti.

BirGün muhabiri Doğu Eroğlu’nun 4-5 Mayıs tarihlerinde yayımlanan haberlerinde ‘Ebu Ali’ kod adlı Durmaz’ın örgütün sınır operasyonlarını yönettiği, askerlerle yakın ilişkileri olduğu tanıklarıyla birlikte açığa çıkarılmıştı. Kilis’in Elbeyli ilçesi sakinleri yakından tanıdıkları Durmaz’ın ‘kirli’ ilişkilerini anlatmıştı.

‘Bir talimatla sınırı açıp kapıyor’
İlçe sakinlerinin IŞİD’in bölgedeki hâkimiyetine dair tanıklıklarını içeren haberlerde ‘Ebu Ali’ kod adlı Yunus Durmaz şu şekilde geçiyor:
“IŞİD’in sınır operasyonlarını Ebu Ali isimli komutan yönetiyor. Ebu Ali kaçakçılarla düzenli olarak bir araya gelip her ay IŞİD’e hangi kişilerin çalışacağını belirleyip o kişilere aylık bağlıyor. 2 bin liraya kadar çıkabilen ücretler karşılığında, belirlenen kişiler o ay yalnızca IŞİD’in taşımacılık işlerini üstleniyor: Mesela kendine bağladığı taşımacıların hepsini arıyor, ‘Bu akşam toplantı var’ diyor. Sınırı geçip konuşuyorlar. Kafası atıyor, ‘Bir hafta sınırı kapadım’ diyor kapatıyor, ‘Açtım’ diyor açıyor.”

‘Karakolun içinde geziyor’
Sınırda bir mafya lideri gibi hâkimiyet kuran, karakollardaki askerlerle yakın ilişkisi bulunan Ebu Ali’nin askeri panzerlere binecek kadar yetkililerle sıkı bir ilişki içerisinde olduğu bizzat Elbeyliler tarafından iddia ediliyor. BirGün’e konuşan bir Elbeylili, Yunus Durmaz’ın ilişkilerini şu ifadelerle anlatıyor:

“Koyun almak için karşıya geçtiğim bir sefer, ‘Komutan Ebu Ali geliyor’ diye çobanlar korkudan titreyince ben de dikkat kesildim. Çobanlara telefonla ‘Üst düzey IŞİD komutanlarının hanımları sınırı geçecek, sakın ola sınıra gitmeyin’ diye haber gelince bir ağaç altında beklemeye koyulduk. Sonra bu meşhur Ebu Ali’yi de gördük. 1.60 boylarında, küçük bir adam olduğunu gördüm. Ama kudreti boyunu aşıyor; bir telefon ediyor, Türkiye askeri sınırı kapatıyor, bir başka telefonuyla sınır açılıyor. Sınır karakolunun içinde geziyor, askerin panzerine biniyor…”

Kaynak: Birgun.net