SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

“Başkanlık” hedefine ulaşacağı yeni bir anayasa için sahaya inerek kampanya başlatan Erdoğan’ın çıkışının ardından dört siyasi partiden üçer milletvekilinin katılımıyla oluşturulan Anayasa Komisyonu dün TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında ilk toplantısını yaptı.

Daha önce “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” olarak görev yapan komisyon, yeni dönemde “Anayasa Mutabakat Komisyonu” adını aldı. Kahraman, toplantıyı açış konuşmasında, bir önceki komisyon çalışmalarıyla karıştırılmaması için isim değişikliğine gidildiğini savundu.

Toplantıda AKP’yi temsil eden üyeler adına konuşan Cemil Çiçek, toplumun yeni Anayasa konusunda büyük beklenti içinde olduğunu belirterek, “Tercih çok basittir. Ya anlaşamayıp kamuoyu nezdinde ‘darbeciler kadar olamadılar’ yaftasını üzerimizde taşıyacağız ya da milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” dedi.

Erdoğan’a eleştiri
CHP’li üyeler adına konuşan Bülent Tezcan, Erdoğan’ın komisyon çalışmaya başlamadan bir “başkanlık rejimi kampanyası” başlattığına işaret ederek, toplantı çağrısı yapan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a “Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir makamının mali güç siyasi güç ve manevi gücünü kullanarak yürüteceği kampanya, sizin başlatacağınız bu çalışmayı niyet öyle olur ya da olmaz ama fiilen sabote eden bir çalışma olabilir” uyarısı yaptı.

‘Etek’ göndermesi

HDP’li Meral Danış Beştaş da konuşmasında komisyonda AKP’yi temsil eden üyelerden Abdülhamit Gül’ün daha önce HDP’lilere yönelik olarak söylediği “Size etek giydirip gezdiririz ama bu ülkeyi böldürmeyiz” sözlerine gönderme yaptı.

Komisyondaki sadece bir kadın üye bulunmasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Meral Danış Beştaş, “Eteği ve kadını bir aşağılama aracı olarak gören bir zihniyetle aynı masada oturuyoruz. Kadına yönelik etek üzerinden bir aşağılamayı asla kabul etmediğimizi, etmeyeceğimizi, erkek egemen zihniyetle de mücadele edeceğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

2. toplantı 10 Şubat’ta
Basına kapalı olarak yapılan ilk toplantının “tanışma” toplantısı olmanın ötesine geçmediği, çalışma yöntemi ve süresi konusunda bir karar alınmadığı öğrenildi. Komisyonun ikinci toplantısının 10 Şubat’ta yapılması kararlaştırıldı.

Kaynak: Birgun.net