2012 yılına ait bir Suudi gizli belgesine göre, Riyad, Suriye'deki pozisyonunu değiştirmesi için Rusya'ya baskı yapılmasını, ancak bunun Rus liderleri hedefe yerleştirmeden gerçekleştirilmesini istemiş.

Wikileaks tarafından yayımlanan Suudi Arabistan'a ait gizli yazışmalar, Arapçadan çevrilmeye devam ediyor.

Levant Report'un haberine göre, 2012 yılına ait bir Suudi gizli belgesinde, Rusya'nın Suriye politikası tartışılıyor.

soL'da yeralan bilgiye göre, bu belgede, Riyad'ın Rusya'ya Suriye politikasını değiştirme konusunda baskı uygulamak istediği, ancak bunu Rus liderleri kişisel olarak hedef almadan halletmeye çalıştığı görülüyor.

Riyad'ın bu baskıyı uygulamak için bulduğu araç ise İslam İşbirliği Teşkilatı. O tarihte, Teşkilat'ın genel sekreteri, daha sonra CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu'ydu.

Suudilerin bu kartı devreye sokmasının sebebi ise, İslâm dünyasında Rusya'nın Suriye politikasın ilişkin bir karşıtlık yaratmak. Çünkü Riyad'a göre, Ruslar Suriye Arap boyutundan çok, İslâm boyutundan çekiniyor.

Belgede, Suriye yönetiminin krizi bir şekilde aşması halinde, öncelikle Suudi Arabistan'dan intikam alacağı da belirtiliyor.

ABD ve "uluslararası toplum"un kararlı davranmaması nedeniyle, belgeyi yazan diplomat Riyad'ı Esad yönetimini devirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyor.


Kaynak: Birgun.net