Ermeni Soykırımı’nın 101’inci yıldönümü dolayısıyla birçok ilde yaşamını yitirenler anıldı. Yapılan anmalarda, Ermeni Soykırımı’yla yüzleşilmediği için bugün ‘kamu güvenliği’ ve ‘yurt savunması’ adı altında katliamların devam ettiği vurgulanarak, “‘Cizre’den 1915’e Katliamların Tanığıyız, Ermeni Soykırımı’nı kınıyoruz” denildi.

İstanbul’da İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, soykırımın 101. yıl önce Ermeni aydınlarının zorla getirilerek gemiyle ölüme yollandıkları Haydarpaşa Garı önünde basın açıklaması yaptı. Uluslararası örgütlerden temsilcilerin de katıldığı açıklama Türkçe, Ermenice ve İngilizce okundu. İHD Başkan Yardımcısı Eren Keskin Türkçe olarak yaptığı açıklamada "İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olan Ermeni Soykırımı inkar edildiği, failler cezalandırılmadığı için bu suç işlenmeye devam ediliyor" dedi. Ermeni aydın, yazar, şair ve gazetecilerin Haydarpaşa Garı’ndan sürgüne gönderilmesine değinen Keskin, soykırımın simgesel olarak bu tutuklamalarla başladığını ifade etti. “Soykırımın inkarı soykırımın sürekli kılınmasıdır” diyen Keskin, “İnkar kurumsallaşır, daha da ötesi toplumsallaşır, fail nesiller tarafından içselleştirilir. İnkar, kurbanların kimliğine karşı nefretin sürekli üretilmesidir” dedi.

MERYEM ANA KİLİSESİ’NDE AYİN DÜZENLENDİ

Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde ilk defa Soykırımın 100. yılında düzenlenen 24 Nisan ayini, bu sene de düzenledi. Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yönettiği ayine AKP İstanbul Milletvekili Markar Esayan, CHP Genel Baskan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Selina Doğan, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları temsilcisi Toros Alcan katıldı.Badarak ayininde, Soykırımda hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı, dualar edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını Başepiskopos Aram Ateşyan okudu. Açıklama şöyle: “Birinci Dünya savaşının trajik koşullarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anmak için toplananları selamlıyorum. Bugünkü törenin Osmanlı Ermenilerinin yaşadıkları acıların anlaşılması ve hatıralarının yad edilmesi için en anlamlı yer olan Türkiye’de bir kez daha yapılmasından memnuniyet duyuyorum. Ortak tarihi ve benzer gelenekleri olan iki komsu halkı, nefret ve düşmanlık söylemleriyle birbirinden uzaklaştırmak isteyenlere ve tarihi siyasileştirenlere karşı dostluk ve barış hedefiyle çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. (Kaynak: D/Evrensel)

Kaynak: Birgun.net