YAŞAR AYDIN
[email protected]
@yasaraydinnn

Mayıs, siyasette kâğıtların yeniden karılacağı bir ay olacak. 15 Mayıs’ta gerçekleşme ihtimali ağırlık kazanan olağanüstü MHP Kongresi, 22 Mayıs’ta yapılacak AKP kongresi ile belki de bir o kadar önemli hale gelen 16 Mayıs dokunulmazlık oylaması. Mayıs ayında peş peşe yaşanacak bu gelişmelerin ardından bir referandum ya da erken seçimle sonlanacak bir sürece tanıklık ediyoruz.

Bu yoğun gündem içinde anamuhalefet partisi CHP’nin Meclis Grubu 20-22 Mayıs tarihleri arasında Antalya’da kampa girmeye hazırlanıyor. Milletvekillerine, Parti Meclisi üyelerinin de eşlik etmesi planlanıyor.

Erken seçim konuşulacak

CHP’nin Antalya kampının en önemli gündemi referandum ve erken seçim olacak gibi görünüyor. Özellikle AKP kongresinde yaşanacak başkan değişikliği ile birlikte daha yüksek sesle telaffuz edilen baskın seçim olasılığına karşı hazırlıkların yeniden gözden geçirileceği söyleniyor.Milletvekillerinden seçildikleri ve sorumlu oldukları illerle ilgili rapor istenildiği de gelen bilgiler arasında.

Anayasa tartışmaları ve referandum

CHP’nin en önemli gündem maddelerinden biri de Erdoğan tarafından sürekli gündemde tutulan yeni Anayasa talebi. CHP bu konudaki tutumunu netleştirirken olası bir referandum sürecinde dillendireceği argümanları oluşturmayı planlıyor. Anayasa ve başkanlık konusunda referandumdan kaçınmayan CHP, dokunulmazlıklar konusunda o kadar rahat değil.

Dokunulmazlık oylaması iz bırakır

CHP’nin Antalya’da gerçekleştireceği kampın dokunulmazlık oylamasının hemen ardından yapılacak olması toplantıları daha da önemli kılıyor. Dokunulmazlık oylamasında CHP Grubu’nun çok önemli bölümünün “hayır” oyu vereceği neredeyse kesin gibi. Bu tutumun parti için ilişkilere nasıl yansıyacağının ipuçlarının Antalya toplantısında açığa çıkması bekleniyor.

Özellikle milletvekillerinin, parti politikalarının belirlenmesinde görüşlerine daha çok başvurulması gerektiği konusunda ısrarlı bir tavır sergilemeleri bekleniyor.

Parti politikaları da masada olacak

CHP’nin meclis çalışmaları dışında Antalya’da parti politikalarının da tartışılması bekleniyor. Meclis’teki kapalı grup toplantılarında milletvekilleri tarafından yapılan eleştirilerin havada kalması milletvekillerince sıkça dillendiriliyor. Antalya’da bu eleştirilerin dozajının artıp artmayacağı merak konusu.

Kaynak: Birgun.net