SERBAY MANSUROĞLU [email protected]

İstanbul Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde okuyan öğrenciler sürekli olarak okul yönetiminin baskısıyla karşı karşıya olduklarını öne sürdü. Son olarak okul müdürünün pantolon giyen kız öğrencilere, "Niye bu dar pantolonları giyiniyorsunuz? Erkekleri tahrik etmek için mi böyle giyiniyorsunuz?" demesi bardağı taşıran damla oldu. Okulun velileri dün okul bahçesi önünde biraraya gelip yaşananlara dikkat çekmek için, 'farkındalık eylemi' gerçekleştirdi. Veli Der'in katıldığı eylemde okul idaresinin 'baskıcı ve ayrımcı' uygulamaları da protesto edildi.

'Sorunlar çığ gibi büyüyor'
Veliler yaptıkları açıklamada, "4+4+4 eğitim yasası çıktığı günden bu yana okullarda yaşanan sorunlar çığ gibi büyümektedir. Bunun son örneğini de Kartal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan çocuklarımız yaşamaktadır" dedi.

'Çocuklar kıyafetine dikkat etsin'
Okulda kız çocuklarımıza cinsiyetlerinden dolayı baskı kurulmaktadır. Kılık kıyafet kontrolleri sırasında çocuklarımız idareciler tarafından ‘Erkekleri tahrik etmek için mi böyle giyiniyorsunuz?’ gibi sözlü tacizlere uğramaktadır" denilen açıklamada, "Biz veliler ile yapılan görüşmede de ’okul karma eğitim veren bir okuldur, kız çocukları kıyafetlerine dikkat etmelidir’ denmiştir" ifadeleri kullanıldı.

'Çocuklarımız sahipsiz değildir'
Veliler tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Buradan Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bulunan ve çocuklarımıza bu dayatmaları uygulayan idarecilere, öğretmenlere ve bu uygulamaların önünü açan Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sesleniyoruz. Çocuklarımız bizim en kıymetlilerimiz. Yapılan tüm bu uygulamaları reddediyoruz. Çocuklarımız sahipsiz değildir. Bu basın açıklaması biz veliler tarafından sizlere ilk uyarımızdır. Yaşanılanların devamı durumunda burada çok daha kalabalık bir şekilde durmaya, eylemler, yürüyüşler düzenlemeye, hukuki ve demokratik tüm haklarımızı sonuna kadar kullanmaya, hatta gerekirse çocuklarımıza sahip çıkmak için her gün okul önünde nöbet tutmaya kararlıyız. Çocuklarımız sahipsiz değildir. Çocuklarımıza ve eğitim haklarına sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Ensar Vakfı'yla gündeme geldi
Kartal'daki lise daha önce Ensar Vakfı etkinliklerine katılmak istemeyen öğrencilerin 'ikna odasına' alınarak ikna edilmeye çalışmalarıyla gündeme gelmişti.

Kaynak: Birgun.net