HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

ABD’deki temaslarının ardından Türkiye’ye dönüşünde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sırasında gözaltına alınan ancak daha sonra salıverilen, ABD ziyareti sırasında bu ülkede tutuklanan Rıza Sarraf’ın suçsuz olduğunu söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a bunu ilettiğini anlatan ve açıkça Sarraf’ı savunan Erdoğan’ın sözlerini eleştiren CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Cumhurbaşkanı’nın sözleri üstü kapalı bir suç ortaklığının itirafıdır” dedi.

Erdoğdu, kendisinin de iddiaların merkezinde olduğu ve yargılanmayan bir sanık sıfatındaki Cumhurbaşkanı’nın başka bir ülkenin devlet yöneticisine ‘Bu adam suçsuzdur’ demesinin ülkeyi zor durumda bırakacak bir açıklama olduğunu vurguladı. CHP’li vekil, “İddianameye yansımış, Bakanlara rüşvet verilmesi, kara para aklanması, dış ticaret işlemlerindeki usulsüzlükler gibi deliller varken ‘suçsuzdur’ denmesi, ülkemizi küçük düşürür” diye konuştu.

‘Siyasiler değil yargıçlar karar verir’

Amerika’daki yargılamanın devam ettiğini hatırlatan Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı; “Amerika’da bu sanıkların suçlu olup olmadığına siyasiler değil yargıçlar ve hâkimler karar verir. Türkiye’de hukuk devletinin katledilmiş olması, başka ülkelerden bunu beklememiz anlamına gelmeyecektir. Üstelik bu hukukun katli için bu ülkelerin milli çıkarları feda edilmez. Suriye’ye giriş veya başka bilmediğimiz milli çıkarları zedeleyecek tavizler verdirmez. Sarraf’ın suçlu olup olmadığına Türkiye’de ancak yargıçlar karar verebilirdi. Yargıçlara müdahale edildi ve böyle bir karara varılamadı.” Sarraf’ı yargılayan savcı Preet Bharara’nın, ABD’de Wall Street ile ilgili çok ciddi soruşturmalar yaptığını anlatan Erdoğdu, “Bu savcının baktığı davaları incelediğimizde, siyasi etkiyi Türkiye gibi kolay kabulleneceğini düşünmüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Savcı Bharara ile ilgili “Adalet Bakanlığı Sarraf’ı tutup orada FETÖ’nün yedirip içirdiği isimlere teslim ediyor” sözlerinin de şüpheli olduğunu belirten Erdoğdu, şöyle devam etti;

“Savcının bir dönem Gülen yapılanması ile ilişkisi olduğu söylendi. Hükümet gerçekten Bharara’nın bu tarz bağlantısı olduğunu düşünüyorsa o halde gider, yargı makamlarına dilekçesini verir. Bu tip bir tavırla uluslararası ilişkilerde büyük devlet imajı verilir. Öteki türlüsü, çadır devletinin yapacağı bir şeydir.”

Türkiye’de kapatılan yolsuzluk ve rüşvet dosyalarını hatırlatan Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı; “Türkiye’de de Rıza Sarraf ve ilişkilerine yönelik bir iddianame hazırlandı. İddianamede ciddi deliller ortaya kondu. Sarraf, Türkiye’de suç işlememiştir diyemezsiniz. Büyük bir şüphe var ve bu şüphenin sebebi de AKP’nin yargıya müdahalesi.”

ABD’nin İran’a karşı ambargosunu delmek ve kara para aklamak suçlamalarıyla karşı karşıya olan Sarraf’ın Türkiye vatandaşı olduğunu söyleyen Erdoğan, “ABD, Türkiye’de bir vatandaşının tutuklanmasına nasıl duyarsız kalamıyorsa, biz de herhangi bir vatandaşımızın bir başka ülkede tutuklanmasına duyarsız kalamayız. Kaldı ki gerek Adalet gerek Ekonomi Bakanlığımızın yaptıkları çalışmalara göre, bu kişinin bir suçu da bulunmuyor. İran da aynı şeyi söylüyor. Ancak buna rağmen bu kişi altı aydır ABD’de tutuklu durumda” demişti.

*****

Erdoğan “İlgimiz Yok Dedi” belgesi çıktı

ErdoğanABD dönüşü ayrıca, “Enteresandır, mesela tutup iddianameye eşimin TOGEM’in kurucusu olduğu, benim o dernekle ilişkim olduğu falan yazılıyor. Ama o derneğin kurucuları arasında ne eşim var ne de ben. Böyle bir şey olmamasına rağmen, bunun söz konusu edilmesi adamların art niyetlerinin ne istikamette olduğunu gösteriyor” dedi. Ancak Erdoğan’ın “İlişkimiz yok” dediği TOGEM’le nasıl bir bağı olduğunun yanıtı Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde var. Emine Erdoğan’ın biyografisinin yazılı olduğu sitede “2005 yılında ‘Toplumsal Gelişim Merkezi’nin kuruluşuna öncülük etmiş, çocukların ve kadınların eğitimi ile ilgili önemli faaliyetlerin gerçekleştirilmesine destek olmuştur” deniliyor. Yani Cumhurbaşkanlığı resmi sitesi Erdoğan’ın sözlerinin tam tersini yazıyor.

Kaynak: Birgun.net