YAŞAR AYDIN
[email protected]
@yasaraydinnn

AKP içinde yaşanan Erdoğan-Davutoğlu gerilimi bu hafta itibariyle yeni bir boyuta taşındı. MKYK kararı sonrası Davutoğlu’nun grup konuşması kimilerine göre bir veda, kimilerine göre de bir meydan okumaydı. Ardından Erdoğan dün muhtarlarla buluşmasında Davutoğlu’na gönderme içeren ifadeler kullandı. Tarafların medyadaki destekçileri üzerinden verdiği mesajlar da kavganın derinleşerek devam ettiğini gösteriyor.

Erdoğan’ın acelesi var

Davutoğlu ve Erdoğan arasındaki gerilimin neden başladığı bir hafta boyunca çokça yazıldı. Çok sürpriz bir gelişme olmamasına rağmen böyle bir kavga için “çok erken” diyenler de var. Burada temel sorun zamanlama ise, buna tek yanıt “Erdoğan’ın acelesi” olabilir.

Erdoğan’ın ülkeyi dizayn etmede atacağı son adımlar için çok fazla zamanın olmadığını biliyor. Hem içeride hem de dışarıda süreç aleyhine işliyor. Bu nedenle yerini sağlamlaştıracak adımların bir an önce atılmasını istiyor.

Davutoğlu ise sürece yayılan bir değişimin kendisine yarayacağının farkında. El frenini yarım kaldırmış ilerlemeyi kendisi için daha doğru ve güvenli buluyor. AB ile atılan adımlar, Ortadoğu’da taşların oturması, ABD’nin süreci yayma politikası bu çerçevede alt alta yazılabilir.

Erdoğan partiye hakim ama

AKP’de Erdoğan’ın gücünü kimse tartışmıyor. Gruba, Bakanlar Kurulu’na, MKYK’ye tam bir hakimiyet kurmuş durumda. Bu anlamı ile Davutoğlu’nun Erdoğan’a karşı şansı son derece az. Ama şu unutulmamalı ki açıkça görülen bu gerçeği Davutoğlu ve onun etrafında kümelenenler de görüyordur. Erdoğan’ın sürekli birilerini uzaklaştıran tavrı, dışarıda çok fazla ismin birikmesine de yol açıyor. Davutoğlu kendi seçmenini etkileyen bu duyguya, en önemlisi de dışarıdan gelen ve uyum sağlayabileceğini düşündüğü rüzgara güveniyor.

AKP’de olağanüstü kurultay

Ankara kulislerinde bu tartışmanın sonucu ne olursa olsun AKP’de en geç sonbaharda bir olağanüstü kongrenin kaçınılmaz olduğu konuşuluyor(istifa sadece bu kongreyi erkene alacaktır). Erdoğan, belli ki 2016 yılında muhtemel yaşanacak referandum ve de bir erken seçimi Başbakan Davutoğlu ve var olan kadrolarla yaşamak istemiyor.

Erdoğan, kabine içinde yapılacak kısmı bir değişiklik ve Davutoğlu’nun biat anlamına gelecek açıklamalarıyla yetinemez.

Testi kırıldı artık

Konuştuğumuz kaynaklar Davutoğlu’nun her şeye rağmen görevinde kalma eğiliminde olacağı ve yine krizi zamana yaymaya çalışacağını söylüyor. Arada yaşanan kavgalar onu yıpratıyor görünse de aynı zamanda ustalaşmasına da yardımcı oluyor. Böyle bakınca taraflar arasında kısmı bir geri çekilme beklenebilir. Ama bu kez öyle olmayacak gibi duruyor.

Bir an önce değişim isteyen, yapısı gereği yaşadığı gerilimin ayyuka çıktığı ve her geçen gün gücü sınanan bir lider olmak istemeyen Erdoğan, Davutoğlu sorununu hızla çözmek isteyecektir.

Erdoğan’ın partideki hakimiyeti ile bu değişimi rahatlıkla hayata geçirebilecek bir lider olduğu tartışmasız. Ama yaşanan hızlı değişimi tarih Erdoğan’ın son zaferi olarak yazabilir.

Kaynak: Birgun.net