Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan Antlaşması'yla ilgili olarak yaptığı açıklamalar Yunanistan’da büyük tepki çekti. Anlaşmaya yönelik eleştiri, iki ülke arasındaki sınırların doğruluğunu sorgulama ve Yunan adaları üzerinde hak iddiası olarak değerlendirildi.

Sputnik'in aktardığına göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, 1923 anlaşmasına saygı duyulmasını talep etti. Basına yapılan açıklamada, “Lozan Antlaşması ve tüm uluslararası hukuk, uygar dünyanın gerçekleri ve hiç kimse, buna Ankara da dahil, bunu inkar edemez. Herkes buna saygı göstermeli. Bu ne kadar acı verici görünse de” denildi.

Erdoğan’ın açıklaması, Yunan basınında diğer tüm haberleri ikinci plana iterek manşet oldu. Skai televizyonu, modern tarihte ilk kez Türkiye yönetiminin açık bir şekilde Lozan Antlaşması’nın doğruluğunu sorguladığını kaydetti.

'TEHLİKELİ VE KIŞKIRTICI'

Konuya ilişkin yorum yapan Yunan politikacılar ise, Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın tehlikeli, kışkırtıcı ve Türk yönetiminin sistematik olarak Yunanistan’ın Ege adalarındaki egemenlik hakkını sorgulama girişimlerinin bir parçası olduğu savundu.

Yunan partiler, Cumhurbaşkanı'nın seçtiği zamanlamaya dikkat çekerek, açıklamanın, Kıbrıs görüşmelerinin etkinleştiği ve sığınmacı sorununun çözülmeye çalışıldığı bir dönemde geldiğini kaydetti. (Kaynak: Sputnik)

Kaynak: Birgun.net