NURCAN GÖKDEMİR / [email protected]

Recep Tayyip Erdoğan, eski milletvekillerinden sonra ‘gizli kasası’, ‘örtülü ödeneğin muslukçusu’, ‘kara kutusu’ olarak bilinen Maksut Serim’i de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak Saray’a aldı. Erdoğan’la ilişkisi, devletin tüm sırlarına hâkim olmasını sağlayan görevi, hakkındaki suçlamalar ve sahtecilikten ceza alması nedeniyle kamuoyunun yakından tanıdığı Maksut Serim, 1990’lı yıllardan bu yana Erdoğan’ın yakın çevresindeki konumunu koruyor.

Naylon fatura iddiası

Erdoğan’ın, Serim’le yakınlığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB)döneminden bu yana sürüyor. Kamuoyu Serim isminden 1999 yılında İstanbul Valiliği’nin Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’na yolladığı “çok gizli” ibareli bir yazıyla haberdar oldu. Dönemin İstanbul Valisi Erol Köse’ye gelen bir ihbar üzerine yapılan soruşturmaya ilişkin yazıda, Serim’in müdürü olduğu Vakıfbank Valide Sultan Şubesi’nde İBB adına çifte hesaplar açıldığı, İGDAŞ, BELBİM, İSTAÇ, İSTON VE İSFALT gibi belediye şirketlerinin gelirlerinin toplandığı bu havuz hesaplardan bazı firma ve hesaplara para aktarıldığı yer aldı. Naylon faturalarla Fazilet Partisi ve İBB’nin para işleriyle sorumlu görevlilerine milyonlarca lira ödendiğine ilişkin bilgiler olduğu ifade edilen yazıda, iddialara konu olan tutar eski para birimi ile 400 trilyon olarak hesaplandı. Bu paranın AKP’nin kuruluşunun finansmanında kullanıldığı, Kanal 7, Yeni Şafak ve Akit gazetelerine aktarıldığı da iddialar arasında yer aldı. İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma sonuçsuz kaldı.

Sahtecilikten hüküm giydi

Serim’in Vakıfbank’ta yöneticilik yapmasını sağlayan Kazakistan’daki El Farabi Üniversitesi’nden aldığı iddia edilen diplomanın denklik belgesinin de sahte olduğu ortaya çıktı. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Serim’i “resmi evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl hapisle cezalandırdı, ancak cezası 5 yıl süreyle ertelendiği için cezaevine girmedi.

“Yüksel ki yerin burası değil”

Sahtecilik suçundan hüküm giyince Vakıfbank’tan emekli edilen Maksut Serim AKP iktidara geldikten sonra “Başbakan danışmanı” oldu, ‘örtülü ödenek” de ona emanet edildi. Örtülü ödenekten yapılan büyük harcamalar ve şaibe iddiaları Serim’in anahtarı elinde tuttuğu 12 yıl boyunca hiç gündemden düşmedi.

Serim’in, Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra bir süre daha örtülü ödeneğin başında kalması, sonradan kullanıma ortak olan Erdoğan’ın örtülü ödeneğin anahtarını elinde tuttuğu yorumlarına yol açtı. Ahmet Davutoğlu’nun öğrencisi Ali Polat’ı bu göreve atamasıyla Serim, “Başbakanlık Danışmanı” oldu. Bu unvanı bir süreliğine üstlenen Maksut Serim, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak Erdoğan’ın yanındaki yerini yeniden aldı.


Kaynak: Birgun.net