Cumhurbaşkanı Erdoğan Uganda'da konuştu. Konuşmasında Uganda'yı Afrika'nın incisi olarak niteleyen Cumhurbaşkanı, Uganda'nın kıta içerisindeki duruşunu çok beğendiğini dile getirdi. Konuşmasında Uganda atasözünü geçiren Erdoğan'ın bu jesti Uganda Cumhurbaşkanı Museveni'yi gülümsetti.

Konuşmasından satır başları:

"Türkiye'den Uganda'ya cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kıymetli dostum Cumhurbaşkanı Museveni'ye kabulu için teşekkür ediyorum. Afrika'nın incisi olarak nitelendirilen Uganda'ya bu yakıştırmayı sadece doğal güzellikleriyle değil aynı zamanda istikrarıyla hakettiğini düşünüyorum.

Uganda'nın kıtada geçtiğimiz yıllardaki ebola salgınıyla mücadelede oynadığı öncü rolü takdir ettiğimizi belirtmek isterim. Uganda sağlık alanında da önemli başarılara imza attı. Uganda milenyum kalkınma hedeflerine yasasında yer vererek, bu hedeflere ulaşmadaki kararlılığını ortaya koymuştur. Bu hedeflerinde aşırı yoksulluğun yarıya indirilmesi, HIV, AİDS tedavisine tam erişimin sağlanması gibi çok kritik olanlarını hayata geçirmiştir.

Bu güzel ülkenin insanlarının bu yıl güneş enerjisiyle çalışan Afrika'nin ilk otobüsünü üretmiş olduğunu öğrendim. Milli marşında bile Uganda'nın çevreye, doğal kaynakların korunmasına, komşularıyla işbirliğine, ihtiyacı olanlara yardım eli uzatılmasına verdiği önem anlatılıyor. Bu dayanışma ruhunun devam etmesini temenni ediyorum, bunun mimarı dostum Musenevi'ye bu vesile ile takdirlerimi sunmak istiyorum.

Malum Afrika'nın 54 ülkesi var. Şu anda 39 ülkesinde büyükelçiliğini bulunduran bir ülkeyiz. Özellikle doğu Afrika'nın kalkınmasına, huzuruna, güvenliğine önem veriyoruz. Kıtanın birçok ülkesinde yürüttüğümüz insani yardım projeleriyle Afrika ülkelerinin kalkınmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Tabi burada bir Uganda atasözü söylemeden de geçemeyeceğim. Uganda atasözü der ki; "Eti çiğneyebilen dişler, birlikte olan dişlerdir"

Şüphesiz ki Doğu Afrika'da istikrarı tehdit eden en önemli şey terördür. Bu konuda 3 başlığı çok önemsiyorum;

Mezhepçilik, ırkçılık ve terörizm unsuru.

Aslında bizim değerlerimizde, ne Arap'ın Arap olmayana, ne de Arap olmayanın Arap olana üstünlüğü vardır. Biz yaradılanı yaradandan ötürü severiz. Bizim için asla makam, mevki, ırk takdir sebebi değildir.

Bugün imzalanan anlaşmalar yaptığımız verimli görüşmelerin neticesidir. Türkiye'nin Afrika'da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Kıta ülkeleri ile kurmak istediğimiz ilişki kazan- kazan temellidir. Tüm alanlarda ortak yatırımlar içerisine girebiliriz. Alt yapı, üst yapı bu tür yatırımlarda tecrübelerimizi Uganda ile paylaşmaya hazır olduğumuzu dostuma anlattım. Biz Uganda'nın geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz. Bu düşüncelerle ziyaretimin hayırlı olmasını, beyaz nil kadar bereketli geçmesini temenni ediyorum.

Kaynak: Birgun.net