Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen'in ABD'den iadesinin çok uzun sürmemesi gerektiğini söyledi.

TRT'ye konuşan Erdoğan, iade için Dışişleri ve Adalet Bakanları ile özel bir temsilcisinin Gülen'i ABD makamlarına anlatacağını belirtti.

Erdoğan, "ABD hangi teröristi istediyse verdik, 'Belge gönderin demedik'. Şimdi biz ABD'ye diyoruz ki: Gelin bu işi daha fazla uzatmayın" dedi.

Gülen cemaatinin pek çok ülkeye bela olacağını vurgulayan Erdoğan, "Kaçma eylemi olduğu zaman ABD bunu nasıl izah eder, doğrusu ben bunu çok merak ediyorum" diye konuştu.

Erdoğan, Fethullah Gülen'i "şarlatan" olarak nitelendirdi ve onun bir "üst akıl" tarafından yönetildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üst aklın bu kişi işine geliyor. İşine geldiği için ne yapıyor, kullanıyor. Güçlü bir Türkiye istemiyorlar, milli birliğimizi parçalamak istiyorlar. Bundan daha güzel malzeme olamaz kararına vardılar, beslediler ve üstümüze saldılar. Türkiye'de ümmeti parçaladılar, aileleri parçaladılar. Ama şu olayın çıkışı bir milattır. Yeni bir istiklal ve istikbal mücadelesinin başlangıcıdır."

Gülen: Otoriterliğe kayışın bir diğer örneği

Fetullah Gülen ise yaptığı yazılı açıklamada kendisi hakkında çıkarılan tutuklamaya yönelik son yakalama kararına tepki gösterdi.

AFP ajansının haberine göre Gülen, "Türkiye'de adalet sisteminin bağımsız olmadığı iyi bir biçimde belgelenmişti. Bu tutuklama kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrasiden uzaklaşarak otoriterliğe kayışının bir başka örneğidir" dedi.

Gülen açıklamasında, "Türk mahkemesinin verdiği tutuklama kararı benim statüm ya da görüşlerimi değiştirmiyor. Türkiye'de darbe girişimini defalarca kınadım ve herhangi bir bilgi ya da dahil olduğum iddialarını yalanladım" ifadelerini de kullandı.

ABD: Dosyaları anlamaya çalışıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Gülen'in iadesiyle ilgili olarak bakanlığa çeşitli sayıda dosyanın ulaştığını ve ABD Adalet Bakanlığının bu belgelerin resmi iade isteği şartlarıyla örtüşüp örtüşmediğini anlamaya çalıştığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, "Türkiye'den resmi başvuruyu yaptıklarına dair açıklamalar geliyor. Fakat biz hala bunu 'dosyaların resmi iade isteği şartlarıyla örtüşüp örtüşmediğini' anlamaya çalışıyoruz." dedi. (BBC Türkçe)

Kaynak: Birgun.net