IŞİD’in 10 Ekim 2015’te Ankara’da düzenlediği saldırıda kızı Şebnem Yurtman’ı kaybeden ve ardından sosyal medya paylaşımlarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan Mehmet Yurtman tahliye edildi.

10 Ekim’de çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendikanın destek verdiği ’Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ için Ankara’ya giden binlerce insanın toplandığı Ankara Tren Garı kavşağında üç saniye arayla iki şiddetli patlama meydana gelmiş, 102 kişi hayatını kaybetmişti.

Mehmet Yurtman hakkında, darbe girişiminin ardından başlatılan ‘FETÖ/PDY’ operasyonları ve Leman Dergisi’nin toplatılması kararıyla ilgili paylaşımlarında Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla soruşturma başlatılmış, ardından ‘kuvvetli suç şüphesi, kaçma şüphesi ve suçun mahiyetinin değişme şüphesi’ gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Tahliye kararı Cumhurbaşkanlığı yazısıyla verildi

Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre, Yurtman’ın avukatlarının tutukluluğuna yapılan itiraz, Adana 2’nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi.

Ancak cumhurbaşkanlığının Karaisalı savcılığına gönderdiği yazıyla Yurtman’ın tahliye edilmesine karar verildi.

Ailesi ve arkadaşları kararı sevinçle karşılarken, Karaisalı Cezaevi’nde bulunan Yurtman’ın önümüzdeki saatlerde serbest bırakılması bekleniyor.

Erdoğan’ın davaları geri çekeceğini açıklamasının ardından ilk

Erdoğan, darbe girişiminin ardından ilişkilerin yumuşadığı muhalefet liderleri ve hakkında ‘Erdoğan’a hakaret’ iddiasıyla açtığı birçok davadan vazgeçeceğini duyurmuştu.

Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, 3 binin üzerinde ceza ve hakaret davasının olduğunu belirtmiş, işlemleri hızlandırarak bu hafta içinde davaların tümünü geri çekmek için işlemleri hızlandıracaklarını söylemişti: “Siyasi liderlerin ardından bugün ceza ve bazı hararet davalarını geri çekeceğiz. Şu anda yaklaşık beş tane tutuklu olduğunu biliyoruz. Ama davalardan kaç tutuklu var, bunlarla ilgili araştırma işlemleri devam ediyor. Tutukluların da davaların geri çekilmesinin ardından tahliye olacağını düşünüyorum.”

Yurtman’ın Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen yazıyla tahliye edilmesi de bu anlamda bir ilk niteliği taşıyor.

Kaynak: Birgun.net