Ülkesinde düzenlenen “Erdoğan’a hakaret” yarışmasında 1. seçilen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la Türkiye’nin ilk resmi teması yarın gerçekleşecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşının ev sahipliğini yapacağı toplantıya katılacak.

Johnson’un ev sahipliğinde yapılacak ve Çavuşoğlu’nun da katılacağı yarınki toplantının konusu ‘Suriye.’ Toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Fransa, ABD, Suudi Arabistan, Katar, BAE, Almanya, Ürdün, İtalya ve AB davet edildi. Çavuşoğlu’nun toplantıda ‘Fırat Kalkanı Harekatı’ ile ilgili bilgi vermesi de bekleniyor.

Yarışmanın galibi

Alman komedyen Jan Böhmermann’ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren bir şiiri canlı yayında okuması Türkiye ve Almanya arasında krize yol açmış, Erdoğan komedyeni dava etmişti. Bu olay üzerine geçen mayıs ayında, İngiltere'de yayımlanan haftalık The Spectator dergisinin yazarlarından Douglas Murray, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içerikli şiir yarışması" düzenlemişti. Söz konusu yarışmanın galibi Boris Johnson olmuştu.

AB’den çıkışta ‘Türkiye kozu’

Johnson, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı verdiği referandum sürecinde de Türkiye karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmişti. AB’den çıkma taraftarı olan Johnson, dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron’dan “Türkiye’nin asla AB üyesi olmayacağını garanti etmesi”ni istemişti.
İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı sonrasında hükümetin istifa etmesi üzerine Johnson, yeni hükümetin dışişleri bakanı olarak atanmıştı. Bu duruma Başbakan Binali Yıldırım’ın yorumu, “Ona ne diyeyim, Allah ıslah etsin” olmuştu.

Türkiye: Olumlu tavır bekliyoruz

Aynı dönem Reuters'a konuşan üst düzey Türkiyeli bir yetkili "Erdoğan ve Türkiye hakkındaki olumsuz sözleri kabul edilemez. Ancak bir şeyden eminiz, Türkiye-İngiltere ilişkileri bundan daha önemli ve bu açıklamalarla rehin alınamaz. Yeni üstlendiği sorumlulukla Johnson'dan daha olumlu bir tavır bekliyoruz” demişti.
Boris Johnson’ın, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu olduğu da biliniyor.

Kaynak: Birgun.net