Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ı kabul etti. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, göreve gelmesinin ardından ilk kez Türkiye’yi ziyaret ediyor. Erdoğan'a hakaret yarışmasında birinci seçilen Johnson, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan'la biraraya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiliz Bakan Johnson'a Manchester Belediye Başkanı Robert Neil'in Sultan Abdülaziz'e mektubunun replikasını hediye etti.

ERDOĞAN'A HAKARET YARIŞMASINDA BİRİNCİLİK

Eski Londra Belediye Başkanı olan Johnson, aynı zamanda The Spectator tarafından düzenlenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a "hakaret yarışmasını" kazanmıştı.

The Spectator, Erdoğan'a hakaret eden bir şiir yazan Johnson için, "bir İngiliz siyasi liderinin" yarışmaya katılmasının "harika bir şey" olduğunu ve İngiltere'nin "Ankara'daki sözde halifenin önünde eğilmeyeceğini gösterdiğini" öne sürmüştü.

Yarışmanın kazanını duyuran açıklamada, "Erdoğan Türkiye'de muhaliflerini tutuklayabilir. Şansölye Merkel Almanya'da Erdoğan'ı eleştirenleri tutuklayabilir. Ancak İngiltere'de hala özgürce yaşayıp nefes alıyoruz" denilmişti.

Yarışma Erdoğan'ın kendisine hakaret eden Alman mizahçıya tepkisinin ardından yapılmıştı.

BAKAN JOHNSON'DAN DARBE GİRİŞİMİ YORUMU

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, darbe girişimi sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin zarar gören kısımlarını gezdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, TBMM’de darbe girişimi sırasında hasar gören yerleri ziyaret etti. Johnson, TBMM Dışişleri Komisyonu başkanı Taha Özhan ile birlikte kulislere geldi. Johnson, kulislerde yaptığı açıklamada, “İngiltere adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki ülke arasındaki dostluk hakkında konuştuk. Türk demokrasisine yapılan saldırı karşısında Türk halkına saygılarımı iletmek için buradayım. Türk insanının bu saldırıya karşı verdiği mücadeleyi görmekten onurluyum ve hırslı ve şiddetli darbe girişiminin Türk insanının ortak isteği ile nasıl engellendiğini gördüm" ifadesini kullandı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Özhan ise Johnson’a teşekkür ederek, Johnson’ın kendilerine destek verdiğini ifade etti.

ANITKABİR DEFTERİNE YAZDI

Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Johnson, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, deftere şunları yazdı:

"Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye'nin dünyanın büyük ulusları arasında yeralmasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık."

OSMANLI TORUNU

Geçmişte Spectator dergisinin editörlüğünü de yapan Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in öz torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

Kaynak: Birgun.net