HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında sembolik dava açmaya hazırlanıyor.

Erdoğan’ın Diyarbakır’da yaptığı konuşmasında “Bunlar ateisttir, Zerdüşttür” sözleriyle farklı inanç ve kimliklere yönelik ötekileştirici ve aşağılayıcı dil kullandığını ifade eden Atalan, Cumhurbaşkanı hakkında sembolik dava açacağını açıkladı.

Erdoğan’ın defalarca ve sistematik biçimde bu coğrafyanın tek tanrılı inançlarından biri olan kadim Ezidi- Zerdüşti inancına hakarette bulunduğunu ve hedef gösterdiğini belirten Atalan şöyle devam etti: “Bu inançlara yönelik kin ve nefret içerikli söylemleri sarf etmiştir. Hedef gösterici bu ifadeleri Mardin, Batman, Diyarbakır, Elazığ ve daha birçok yerde aynı ton ve dozajda tekrarlamıştır. En son 28 Mayıs 2016 tarihinde Diyarbakır Havalimanı’nın yeni terminal binası açılışında Kürt siyasi hareketini ve örgütlü Kürtleri kastederek “Bunlar ateisttir, Zerdüşt’tür” diyerek hem bir inancı aşağılamış, ayrımcılık yapmıştır hem de hedeflediği insanlara hakaret etme amacı gütmüştür."

‘IŞİD AYNI ANLAYIŞLA EZİDİ SOYKIRIMI YAPMIŞTI’

Erdoğan’ın kutuplaştırıcı ve kışkırtıcı bir tutum izlediğini belirten Atalan, “Ülkemizin içinden geçtiği hazin durumun, bulunduğu trajik noktanın, yaşanılan karmaşa ve kaosun ortaya çıkması ve maalesef daha da kötüye doğru gitmesinde bu anlayışın etkisinin az olmadığı malumdur” ifadelerini kullandı.

Benzer söylemlerle IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Irak’ta Kürt Ezidilerine karşı soykırım yaptığını hatırlatan Atalan, Cumhurbaşkanı’nın anlayışını kınadı.

İÇ HUKUK TÜKENİRSE AİHM’E TAŞIYACAK

Atalan, Erdoğan’ın kin ve nefret ihtiva eden ifadelerden dolayı özür dilemediği takdirde, cumhurbaşkanı hakkında sembolik dava açacağını açıkladı. Evrensel'in haberine göre, iç hukuk yollarının tüketilmesi durumunda ise Atalan, davayı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceğini kaydetti.

Kaynak: Birgun.net