Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkanlar Genelkurmay Başkanları konferansında konuştu. Erdoğan, Suriye'de yaşanan savaş durumu için, "Suriye meselesi bölgesel sorun olmaktan çıkmış, küresel sorun haline gelmiştir" dedi. Ayrıca Erdoğan konuşmasında Avrupa Birliği'nden mülteciler üzerinden gelecek 3 milyar euro parayı yine istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Maalesef 90’lar boyunca bilhassa Balkanlar coğrafyasında hepimizin yüreğini burkan olaylara şahit olduk. Uluslarası kuruluşların 90’lardan yaşanan acı tecrübelerden gerekli dersi çıkarmadığını gördük.

Suriye başta olmak üzere birçok kriz bölgesinde yaşanan hadisler bunun en somut örnekleridir. Yemen, Irak, Ukrayna konusunda hala umut verici gelişmeler yaşanmıyor. Göç krizi giderek daha çok insanı etkileyecek boyutta genişliyor. Suriye meselesi bölgesel sorun olmaktan çıkmış, küresel sorun haline gelmiştir.

6 yıldır Suriye’de bütün kırmızı çizgiler aşıldı, 600 bin kişi hayatını kaybetti ama hiç bir adım atılmadı. Batının yaklaşım tarzına baktığımızda verelim mi vermeyelim, göç nasıl duracak?

Biz gelene kapımızı kapatmadık. Her türlü bütün sorunlarını biz çözüyoruz. Ama 3 milyar avro kararına destek verme kararına varan AB, hala bu desteği direkt olarak yapmadı.

Biz milli bütçemize destek istemedik, biz Suriyeli mültecilere destek istedik. BM sadece gelen 400 milyon dolar gönderdi. Biz 10 milyar dolar harcadık.

Kaynak: Birgun.net