Siyaset bilimci İgor Şatrov, Rusya ile ilişkilerini düzelten ve Suriye’ye yönelik politikalarında yumuşamaya giden Türkiye’nin, daha dengeli bir dış politika ile Rusya ve ABD arasında köprü işlevi görebileceğini belirtti.

Sputnik radyosuna konuşan Rusya Ulusal Modern İdeoloji Gelişimi Enstitüsü Direktör Yardımcısı Şatrov, “Sanırım (Türkiye Cumhurbaşkanı) Erdoğan Rusya ile ilişkileri geliştirmeye ve ABD ile bağlarını korumaya çalışırken bir ‘köprü’ olabilir. Washington Ankara’yı kaybetmek istemediği için, ABD’deki karar vericiler Rusya’ya daha yapıcı bir yaklaşım geliştirebilir” dedi.

Bu durumun iki ülkenin Suriye’de IŞİD’le mücadele açısından koordinasyon içinde olmasına da katkı sağlayacağını kaydeden Şatrov, darbe girişiminin de Ankara’nın politika değişikliğinde etkili olduğuna dikkat çekerek “15 Temmuz darbe girişimine verilen tepkiler, Türkiye’nin dost ve düşmanlarını gösterdi” diye konuştu. Batı’dan farklı olarak Rusya ve İran’ın darbe girişimi sonrasında Türkiye’ye açık destek verdiğini ifade eden uzman, şunları söyledi:

“Açık ki Türkiye Suriye’deki durumla ilgili kendi düşüncesine sahip. Rusya ve İran Beşar Esad’ı desteklerken, Türkiye Suriye Devlet Başkanı’nın gitmesi konusunda ısrarını sürdürüyor. Ancak siyasi manevra için bir alan var. Erdoğan her türlü uzlaşmaya hazır, böylece yangın yeri olan Ortadoğu’da yalnız kalmamış olacak.”

Kaynak: Birgun.net