SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]
@ssenyaprak

TBMM Genel Kurulunda yeni yasama yılı dün Erdoğan’ın da katıldığı törenle açıldı.

TBMM’de 26’ıncı dönem ikinci yasama yılının açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salona girişinde HDP Grubu’nun tamamı ile CHP’li vekillerin önemli bir bölümü oturarak protesto etti. CHP’li vekillerin bir bölümü de oturuma katılmadı. Erdoğan, konuşmasının ardından salondan ayrılırken ise Kılıçdaroğlu dahil CHP Grubu’nun tamamı ve HDP’lilerin ayağa kalkmaması dikkati çekti.

TBMM’nin açılış gününden dikkati çeken bazı notlar şöyle:

»15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında uçaklardan atılan bombalarla tahrip edilen Meclis’te günlerdir devam eden onarım çalışmalarının bir bölümü tamamlanarak açılış gününe yetiştirildi.

Atatürk halısı artık ‘müze’de

»Kulisteki locadan kaldırılması tartışma konusu olan Atatürk’ün halıya dokunmuş mareşal üniformalı portresi, TBMM Başkanı’na verilen armağanların sergilendiği “müze” olarak da isimlendirilen sergi salonunun duvarında yerini aldı.

Erdoğan çıkıştıkça, AKP’liler alkışladı

»TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın açış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Genel Kurul salonuna gelişi sırasında dikkatler muhalefet sıralarına yöneldi. CHP’nin “makama saygı” gerekçesiyle aldığı karar doğrultusunda Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile grup başkanvekilleri öncülüğünde ayağa kalkarak yapılan karşılamaya karşın, çok sayıda CHP’li vekil de oturarak tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu ve CHP Grubu’nun tamamı Erdoğan konuşmasını tamamlayarak salondan ayrılırken ise ayağa kalkmadı.

»Eş Genel Başkanların katılmadığı açılış töreninde HDP Grubu, Erdoğan’ı gelişinde ve gidişinde ayağa kalkmayarak protesto etti.

Baykal salonu terk etti

»CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Erdoğan'ın Genel Kurul'a girdiği sırada salonu terk ettiği görüldü.

»Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da TBMM’nin açılış törenini kendilerine ayrılan locadan izledi. KHK ile İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma’nın komutanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları yerine İçişleri Müsteşarı Selami Altınok ile yan yana oturdu.

Erdoğan kürsüde

» Konuşmasının ilk bölümünde 15 Temmuz darbe girişimine geniş yer veren Erdoğan, bir yandan “Yenikapı”yı överken, bir yandan da muhalefeti uyarmayı ihmal etmedi.

» “Cumhurbaşkanlığı makamını ve mekanını yıpratma çabalarını üzüntüyle karşıladığını” belirten Erdoğan, kendisinin değil milletin hedef alındığını savundu. Erdoğan’ın açılış gününde milletvekillerini “Hiç kimsenin özellikle de kendileri de seçimle gelen TBMM üyelerinin böyle bir hakkı yoktur” sözleriyle uyarması dikkati çekti.

» Lozan’ın yıldönümünde yaptığı övgü dolu açıklamadan iki ay sonra muhtarlarla yaptığı toplantıda “Lozan’ı bize zafer diye yutturmaya çalıştılar, bunun neresi zafer”diyen Erdoğan, Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesiyle ilgili olarak “iki gün önce ak dediğine iki gün sonra kara diyen bir derecelendirme kuruluşu” eleştirisinde bulundu.

Kaynak: Birgun.net