SEBAHAT KARAKOYUN- [email protected]

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bin 200’ü aşkın personelin çalıştığı “Kaçak Saray”da görevlendirdiği danışmanlarla adeta bir “iç kabine” oluşturdu. Hukukçu ve diplomatların dışında “danışman” kadrosuna son beş ayda biri halen parlamentoda görev yapan, 14ü eski vekil olmak üzere 15 AKP’li katıldı. Bin 200’ü aşkın personelin çalıştığı, ödenek yetişmeyen Saray’da sayıları hızla artan “danışmanlar” resmi rakamlara da yansıtılmıyor.

Bakanlar da var
Erdoğan’ın sürekli yeni isimleri kattığı kadrosuna son beş ayda katılan AKP’liler arasında eski bakanlar da bulunuyor. Erdoğan’a fiilen danışmanlık hizmeti veren İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun yanısıra bu dönem milletvekili aday listesine giremeyen eski vekiller Emin Önen, İhsan Şener, Mustafa Akış, Alev Dedegil, Özlem Zengin, Oktay Saral, Mehmet Uçum, Şeref Malkoç, Hamza Yerlikaya, Gülay Samancı, Seyit Sertçelik, Bülent Gedikli, eski Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan Saray’a resmen başdanışman olarak atandı.

Ödenek yetişmiyor
Erdoğan, “danışman” sayısını hızla artırırken resmi rakamlarda ise 2015 yılı Eylül sonu itibarıyla Saray’da bin 216 personelin görev yaptığı görülüyor. Maliye verilerine göre bir önceki yıla göre personel sayısında artış yok. Atamalarının yapıldığının bilinmesine karşın son dönemde alınan çok sayıda yeni danışmanın resmi verilere yansımaması dikkati çekiyor. Saray’daki israf, eski vekillere açılan kadrolar nedeniyle de giderek büyüyor. Örtülü ödenek harcamalarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı için geçen yıl ayrılan 397 milyon lira ödenek yetmedi ve başlangıç ödeneğinden 74 milyon 240 bin lira fazla harcama yapıldı.

Kaynak: Birgun.net