BirGün/Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasal yetkisini kullanarak affettiği mahkumların listesi sır gibi saklanıyor. Adalet Bakanlığı, CHP'li Ali Haydar Hakverdi'nin başvurusuna karşın "takdir hakkını" kulllandığı gerekçesiyle affedilen mahkum sayısını açıklamadı.

Anayasa'nın 104'üncü maddesinin Cumhurbaşkanı'na “sürekli hastalık, sakatlık ve yaşlılık" durumunda tanıdığı af yetkisinin Erdoğan döneminde kimler için kullanıldığı bilinmiyor.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Erdoğan’ın göreve geldiği 10 Ağustos 2014 tarihinden Mart 2016 tarihine kadar kaç mahkumun af başvurusu yaptığını ve bunlardan kaçının affedildiğini öğrenmek için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

Hakverdi'nin başvurusunu bakanlık yanıtsız bırakırken, gönderilen yazıda şöyle denildi:

“Başvurunuzda istenen hususların ayrı ve özel çalışma gerektirmesi, bu kapsamdaki bilgilere cevap verilmesinin kanun ile kurumların takdirine bırakılması sebebi ile takdir hakkı kullanılarak bilgi edinme kanunu kapsamında cevap verilememiştir.

Vicdanları sızlatan isim var mı?

Ali Haydar Hakverdi, "takdir hakkı" bahanesiyle Erdoğan'ın affettiği mahkumlarla ilgili bilgi verilmediğine dikkati çekerek, şu açıklamayı yaptı:

"Bu durum akıllara neden açıklanmadığını ve kimlerin olduğu sorularını getirmektedir. Acaba Cumhurbaşkanı kimleri affetti? Toplumun vicdanını sızlatan bir affı var mıdır? Neden açıklamaktan çekiniliyor? Yoksa af başvurusu yapan veya af edilenler içerisinde FETÖ’lü veya cihatçı teröristler mi vardır?

Hapishaneler dolup taşmışken ve her 38 saatte bir mahkumun hayatını kaybettiği ülkemizde, Recep Tayyip Erdoğan’a gelen af talepleri, bu taleplerin kimden geldiği ve verilen kararları bilmek kamuoyunun hakkıdır. Bu nedenle Adalet Bakanlığı’nı bu konuyla ilgili açıklama yapmaya davet ediyorum"

Önceki dönemlerde affedilenler

Hakverdi, daha önceki dönemlerde affedilen mahkumlarla ilgili listenin kamuoyuna açıkladığına da dikkati çekti. Hakverdi'nin açıklamasına göre Anayasa'nın söz konusu hükmü uyarınca Kenan Evren 27, Turgut Özal 21, Süleyman Demirel 100, Ahmet Necdet Sezer 263 ve Abdullah Gül 30 mahkumu affetti.

Kaynak: Birgun.net