Serik Lisesi'nde öğretmen ve aynı zamanda Eğitim Sen'in ilçe temsilcisi de olan 49 yaşındaki Hüseyin Ceyhan, 12 Mart 2014 tarihinde KESK ve DİSK öncülüğünde Berkin Elvan'ın ölümü nedeniyle düzenlenen yürüyüşe katıldı. Aydın Kanza Parkı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar süren eylemde, Hüseyin Ceyhan hakkında Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin bildirimi üzerine Antalya Cumhuriyet Savcılığı'nca açılan soruşturma ve hazırlanan iddianame doğrultusunda dava açıldı.

Berkin Elvan'ın vefatı nedeniyle düzenlenen gösterilerde eline megafonu alarak, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli slogan attığı iddiasıyla öğretmen Ceyhan hakkında 'Kamu görevlisine hakaret' suçundan 14 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istendi. Antalya 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan öğretmen Hüseyin Ceyhan, 22 Ocak'taki karar duruşmasında beraat etti.

Buna ilişkin karar Eğitim Sen Antalya Şubesi'nde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıya, Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, sendika avukatı Nusret Gürgöz ve öğretmen Hüseyin Ceyhan katıldı.

TENKİT VE TAŞKIN ELEŞTİRİ

Beraat kararında Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına atıf yapıldığını belirten Avukat Nusret Gürgöz, iddiaya konu sözlerin Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi kararlarıyla şekillenen iç hukuk ve AİHM kararlarıyla şekillenen evrensel hukuk boyutunda siyasi yönü olan devlet adamlarının ve kamu hizmeti gören kişilerin toplumu ilgilendiren ifa ettiği görevler nedeniyle doğrudan şiddet eğilimi olmaksızın söylenen sözlerin tenkit ve taşkın eleştiri niteliğinde bulunduğu ve hakaret kastı oluşmayacağı yönünde kanaat bildirdiğini açıkladı.

'BUGÜN OLSA YİNE YAPARIM'

Kararı değerlendiren öğretmen Ceyhan ise “Eylemde attığımız ortak bir slogandan dolayı yargılandım. İşin kötü tarafı yine hukuksuzluk oldu ve Milli Eğitim Müdürlüğü mahkeme kararını beklemeksizin bir yıl kademe ilerleme cezası verdi. Avukatımızla itirazda bulunacağız. Biz ülkemize hukukun, evrensel hukukun gelmesini istiyoruz. Biz sloganlarımızı ve taleplerimizi ülkeyi kim yönetiyorsa yönetsin atacağız. Ben öğretmenim ve attığım sloganın hakaret olmadığını düşünüyorum ve bugün olsa yine yaparım" dedi.

TARİHSEL BİR KARAR

Hukuka sahip çıkan hakimlerin olduğunu görmekten mutluluk duyduklarını belirten Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk ise, “Bu mahkeme kararı tarihseldir ve hukuk tarihinde yerini alacaktır. Bu davanın temyiz sonucunda da aynı tarihsel anlayışın egemen olacağını umuyoruz" diye konuştu.

OĞLU CEZA ALMIŞTI

Diğer yandan öğretmen Hüseyin Ceyhan'ın lisede öğrenim gören oğlu H.U.C. hakkında, 5 Haziran 2014 günü iktidarı protesto eden bir yürüyüşe katıldığı ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği suçlamasıyla dava açıldı. Geçen yıl Şubat ayında Antalya 2'nci Çocuk Mahkemesi, liselinin, Erdoğan hakkında kullandığı kelimelerin hakaret olduğuna hükmederek, 'kamu görevlisine hakaret' suçundan 7 ay 23 güne hapis cezasına hükmetti. Ceza, daha önce kasıtlı bir suçtan mahkumiyeti bulunmaması nedeniyle 3 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına dönüştürüldü. ()


Kaynak: Birgun.net