SERBAY MANSUROĞLU - [email protected]

Antalya’da 15 yaşındaki engelli kız öğrencinin cinsel istismara uğraması Meclis’e taşındı. Antalya Milletvekili Nefi Kara verdiği soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, istismarın neden bir yıl boyunca ortaya çıkmadığını ve ihmalleri sordu.

“Antalya’nın Manavgat İlçesinde görme, işitme, zihinsel yetersizlikleri nedeniyle özel eğitim veren Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Dr. Hüseyin Vural İlköğretim Okulu’nda yaşanan cinsel istismar haberleri basından takip edilmiştir” diyen Kara önergede şu sorulara yer verdi:

1. 1 yıl önce gerçekleştiği iddia edilen istismar olayı ile ilgili okul müdürünün o dönem ismi geçen müdür yardımcısı A.H ile ilgili tutulan tutanak hakkında ‘suç oluşmadığı’ kanaatine vardığı ve bu nedenle yetkili makamlara bildirmediği iddiası doğru mudur? Doğru ise bu kanaate ulaşılmasını sağlayan gerekçeler nelerdir?

2. Yaşanan istismar olayı ile ilgili Müdür Yardımcısı A.H ne zaman açığa alınmıştır? Olayın üzerinden geçen süre içerisinde bu kişi okulda görevine ne sıfatla devam etmiştir?

3.Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2016/3939 Soruşturma numarası ile açılan soruşturma ifade tutanağında Mağdur’un, yani istismara uğrayan çocuğun ifadeleri Müdür Yardımcısı A.H’nin kendisine istismarda bulunduğuna dair yeterli şüpheyi taşımamakta mıdır?

4.Okul Müdür Yardımcısı A.H ile ilgili tutuklama tedbiri uygulanmış mıdır? Mağdurun ifade tutanağında yer alan ifadeler bu tedbirin uygulanmaması ya da göreve devam edebilmesine sebebiyet verecek kadar önemsiz mi görülmüştür?

5. Bu olay yetkili mercilere hangi tarihte ulaştırılmış ve soruşturma hangi tarihte başlamıştır?

6. Soruşturma kapsamında ya da olayın yaşandığının iddia edildiği 1 yıl içerisinde mağdure Adli Tıp ya da herhangi bir sağlık kurumunda muayene olmuş mudur? Muayene sonucunda verilen rapor nedir?

7.Bu olayın yargıya ya da basına yansımaması için okul müdürünün özel çaba sarf ettiği ve servis şoförü ve yanında başka bir hoca ile birlikte aileyi evinde ziyaret ettikleri ve mağdurenin bu ifadeyi zorla verdiği, Müdür yardımcısı A.H ile anlatıldığı gibi bir olay yaşanmadığı yönünde aileyi ikna etmeye çalıştıkları iddiası doğru mudur? Bu ziyarette Okul Müdür Yardımcısı A.H’nin akrabası olduğu ileri sürülen Manavgat İlçe Nüfus Müdürünün de yer aldığı iddiası doğru mudur?

8. Aynı Müdür Yardımcısının okulda temizlik görevlisi olarak hizmet veren S.S’ye tecavüz ettiği iddiaları doğru mudur?

9. Engelli bireylerin ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda yetişen vatandaşların ‘yalan söyleyebildiğine dair kanıtlanmış bilimsel bir çalışma var mıdır? Okul Müdürünün bu olayı ört bas etme gerekçesinde bu kişilerin yalan söyleyebilme ihtimallerini göz önünde bulundurmasının gerekçesi nedir?

10.Okul müdürünün kendine ait Engelliler için özel bir eğitim kurumu olduğu iddiası doğru mudur? Bu olayın açığa çıkması halinde yaşayacağı ticari kaygılar ve öğrenci kaybetme korkusu ile ilgili iddialar gerçeği yansıtmakta mıdır?

11.Tüm iddiaların ardından okul müdürü hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

12. Bu tarz engelli okullarında görev yapan öğretmen, müdür yardımcısı ve müdürler hangi kriterlerle bu göreve atanmaktadır? Bu okullarda görev yapan eğitimciler ne sıklıkla hangi merciler tarafından denetlenmektedir?

Kaynak: Birgun.net