Zonguldak’ta bulunan Karadon Taşkömürü İşletmesi dahil 5 maden ocağının daha özelleştirilmesine karşı süren mücadele devam ediyor.

Özelleştirmeye karşı mücadele eden Türk-İş/Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 23 Haziran’da Ankara’ya toplantıya çağrıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci’yi telefonla arayarak toplantıya çağırdı.

Demirci ile toplantıya GMİS yöneticileri de gitti. Toplantıya giden GMİS yöneticilerini Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, Bakanlık Müsteşarı Fatih Dönmez, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş, Amelebirliği Başkanı Osman Balamir ve AKP milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir karşıladı.

Sendikaorg'da yer alan habere göre, sendika yöneticilerinin toplantıya gelmesinden rahatsız olan Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, toplantıya sadece Demirci’yi davet ettiğini vurgulaması üzerine, sendika yöneticileri GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu’nun da toplantıya katılacağını söyledi.

Toplantıda GMİS yöneticilerinden özelleştirmeye karşı eylem yapmamaları, özelleştirmeye destek olmaları istendi.

‘Özelleştirmeye izin vermeyeceğiz’

Bakanlıkta yapılan toplantının ardından açıklama yapan GMİS “İşçi arkadaşlarımızın Madenci Anıtı önünde sloganlarıyla haykırdıkları gibi TTK’nın hiçbir müessesesinin özelleştirilmesine izin vermeyeceğimizi belirttik” dedi.

GMİS, toplantıda Zonguldak’ta bulunan taşeron kazalarını, rödevanslı sahalardaki uygulamaları, Türkiye’deki özel sektör madenciliğini ve Zonguldak madenlerinin kendine özgü yapısını tüm detaylarıyla bir kez daha anlattığını ifade etti.

Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir’in toplantıda bulunmasına tepki gösteren GMİS, toplantıda olmalarının son derece yanlış olduğunu, özelleştirmeyi savunmalarının ve taraf olmalarının doğru olmadığını belirtti.

GMİS, Bakanlık, TTK ve siyasi temsilciler dışında hiç kimseyi kabul etmeyeceğini de vurgulayarak şunları söyledi:

27 Haziran 2016 pazartesi günü, özelleştirme girişimlerine karşı Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzu toplayarak eylem planımızı belirleyeceğiz. Başta madenciler olmak üzere tüm Zonguldak ve bölge halkı olarak tek yürek, tek ses olacak, TTK’ya sahip çıkacağız.

Zonguldak Havzamızdaki taşkömürü, enerji santrallerinde tüketilecek bir kömür değildir. Sadece bölgemizde bulunan bu kömür koklaşabilir özelliğiyle ülkemiz demir-çelik sanayisinin ve diğer sanayinin güvencesidir.

Aslında bu gerçeği tüm muhataplar biliyor ama madenlerimizi özelleştirebilmek için enerji konusunu kılıf olarak kullanmak istiyorlar. Bu sürecin sonu bu kurumun kapanmasına varacaktır. Biz; TTK, Zonguldak ve ülkemiz adına çok yanlış olan bu uygulamaya şiddetle karşı çıkıyoruz. Zonguldak Halkını birbirine düşürmek, madencileri bölmek, Sendikamızı yıpratmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz.

Kaynak: Birgun.net