Dünya Haberleri Servisi

Endonezya Başkanı Joko Widodo, ülkede büyük bir ekolojik yıkıma yol açan palm yağı üretimine daha fazla toprak verilmemesi için bir taslak hazırladı. Bu, ülke tarihinde palm yağına karşı atılan ilk adım oldu.
Palmiye ağaçlarından elde edilen palm yağı, bisküvilerden şampuanlara, çikolatalardan makyaj malzemelerine kadar geniş bir ürün yelpazesinde kullanılıyor. Son yıllarda küresel olarak palm yağına yönelik talebin artmasıyla birlikte Endonezya, geniş yağmur ormanlarını palmiye ağacı ekimine ayırmıştı. Doğa savunucuları tarafından yoğun eleştiri alan bu adımın ardından ülkede doğal yaşam büyük bir zarar görmüştü.



Palm yağı üretimi ormanlardaki yaşamı bitirmesinin yanı sıra kentlerdeki yaşamı da zorlaştırıyor. Palm yağı fabrikaları nedeniyle ülkenin pek çok kentinde hava kirliliği, bazı günlerde görüş mesafesini azaltacak bir seviyeye kadar yükseliyor.

Öte yandan palm yağı Endonezya ekonomisinde önemli bir rol oynuyor. Son yıllarda palm yağı üretiminin artmasıyla birlikte hem özel şirketler büyük kârlar elde etmiş, hem de hükümet bu şirketlerden önemli oranda vergi almıştı. Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi olan Endonezya’da palm yağı sektörü doğrudan ve dolaylı olarak 24 milyon kişiye iş sağlıyor.

Kaynak: Birgun.net