BARIŞ AKPOLAT [email protected]

Bu sıralar hem yazılacak hem de yazılmayacak çok şey var. Politikadan kaçarak sığındığımız müzikte de sıkıntılar baş göstermeye başladı. Hangi birini yazsak bilemedim. Ne yalan söyleyeyim en çok yazmak istediğim konu küresel terör sorunu ve genel güvensizlik sebebiyle bilet satamayan organizasyonlar.

Fakat bu sıkıntıları önümüzdeki haftalara bırakmak istiyorum. Çünkü işin önemli bir endüstrisi olmasına rağmen sektör bitmiş durumda. Uzun zamandır belli formüller anaakım müzikte uygulanmaya çalışılıyor fakat gördüğümüz üzere artık bu formüller tutmamakta. Metal müziğin yeni örneklerinden hiphop’un en babalarına kadar her şey anaakımın seveceği türden içi boş ve birbirinin aynı formüllerle üretiliyor. Metal grupları nasıl prodüksiyondan geçiriliyorsa aynı plastik sound her albümde duyuluyor. Anaakımda duyduğumuz hiphop’çuların çoğu artık sosyal ayrımcılık, eşitsizlikten değil kadın, para ve altından bahsediyor. Pop müzikte konsept aramak zaten hata da eskiden en azından belli bir haysiyeti vardı.

Peki soruyorum: En son ne zaman yeni bir şarkı dinlediğinizde heyecanlandınız? En son ne zaman hangi şarkıyı dinlediğinizde beyninizden vurulmuşa döndünüz? Hangisi sizi ters köşe yaptı? Ben benimkileri söyleyeyim Rush, Frank Zappa veya çok alakasız olacak ama Tupac dinlediğimde aklım çıkmıştı yıllar önce. Yeni bir şeydi bana göre. İlk çıktıkları yıla göre yine yeniydi. Belli formülleri yoktu. Tupac’ın anlatacak dertleri, Rush’ın abartmadan gösteriş yapabilecek yetenekleri vardı. Frank Zappa ise zaten bulutlardaydı.



Patti Smith’in parası mı vardı?
Bugün anlatacak derdi olup bunu anlatabilecek yeteneği olanlar bile sektörden bu dünyadan tükürülüp atılır hale geldi. Sistemin ya içindesiniz ya dışında. İşte bu yüzden yıllardır ‘ağlak rock’ diye bir şeyle dalga geçiyoruz. Çünkü anlatacak bir şeyleri yok. Aslında delicesine metal dinleyen “Abi deli bir thrash metal grubu keşfettim” diye yanıma gelen ağlak rock grubu gitaristleri de tanıyorum. Ama ne yaparsın işte, ekmek parası… Ticarethane misiniz arkadaşım siz? Hangi ekmek parası? Patti Smith’in parası mı vardı? Billie Holiday bankasında 70 cent parası varken öldü. Artık müzisyen ve gazeteciler cesaretlenmeli. Bakın artık Paypal elimizden alındığı için bu albümlerini kendi imkânlarıyla yayımlayan bağımsız gruplar bandcamp adlı siteyi kullanamıyor? Nasıl kullanacaklar, bu konu da şu an meçhul. Türkiye muazzam bir ülke olduğu için bağımsız grupları ve zekâ pırıltısı olan müziklerin başını da böyle ezmiş oldu. Amaç bu değildi elbette ama ucu buraya dokundu.

Alternatif fikirler üretme vaktidir
Ben kendi kendime bir karar aldım. Bundan sonraki her yazımda yeni albüm, grup ve beğendiğim şarkılara daha fazla yer vereceğim. Yalnız gruplardan da bir ricam var: Gazeteye basılacak şekilde fotoğraflar çektirin. Sonra “Neden bize kimse yer vermiyor diyorsunuz” sinir basıyor.

Nerede kalmıştık? Orijinal müzikte. Ararsanız var arkadaşlar, ararsanız var. Anaakımda üretilen her şey kötü demiyorum asla. Baktığınız zaman MFÖ, Duman, Mor ve Ötesi’nden Aylin Aslım’a kadar pek çok isim anaakım. Peki kötü mü? Hayır! Ya da Kylie Minogue, Lady Gaga veya aklınıza gelen herhangi bir pop sansasyon isminin yaptığı herhangi bir pop şarkısı bizim piyasadaki yayımlanan rock şarkısından bin kat iyi. Ağlamaktan sıkılmadınız bari utanın biraz. Roxy Müzik Günleri’nde jürilik yaparken dinlediğimiz grup sayısı 100’ün çok üstünde. Pek çoğunun kaydettiği şarkıları biraz prodüksiyondan geçse single olarak yayınlanır ve iş yapar, maddi açıdan olmasa da birkaç kişinin ruhuna dokunur. Bugün piyasada iş yapan ve bir yerlerde görünmek zorunda olan müzisyenlere seslenmek isterim. Amatör dediğiniz pek çok sanatçı sizde daha kültürlü, daha çok okuyor ve dinliyor. Onların bildiği kadar müzik bilmiyorsunuz. Yeterli değilsiniz. Şu sektörün yarısı fikir üretip yorum yapacağına partiden partiye gezip ‘networking’ yapıyor. Tüm dünyada işler azaldı, albüm satmıyor, stream servisleri sayesinde tanınırlılık artabiliyor ama plak şirketleri yüzünden sanatçı yine para kazanamıyor. Sizce de alternatif bir takım fikirler üretmenin vakti gelmedi mi? Fikri olmayan insandan müzisyen/sanatçı filan olmaz. Yaşadığı dünyaya dair orijinal bir bakışı hadi onu da geçtim savunduğu bir fikri olmayan sanatçı mı olur yahu?

Kaynak: Birgun.net