BURCU CANSU

Türkiye’de 25 bin noktada hizmet sunan 'en faydalı komşu' eczacıların, “danışmanlık” hizmetleri kurumsallaşıyor. Türk Eczacıları Birliği (TEB), Sağlık Bakanlığı ile birlikte hayata geçirecekleri “Smart ‘Akıllı’ Eczane Projesi” hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Projenin sekiz pilot ilde hayata geçtiği, ilk olarak astım / koah hastalığı ile başladığı ve diyabet eğitimi, obezite, hipertansiyon, sigara bırakma gibi alanlarında da devam edeceği bildirildi.

Eczacıya meslek hakkı
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, değişimin öncüsü olmak için çalıştıklarını söyledi. Çolak, “Eczacıya, astım/ KOAH, diyabet, hipertansiyon gibi spesifik tanı konulmuş hastaları temel alan hizmetler, ilaç kullanımı kontrolü, çoklu ilaç kullanımı eğitimi, ilaç etkileşimleri gibi hastanın ilaç kullanımına dayalı hizmetleri, otomatik dozajlama gibi ilaç sunum hizmetleri, sigara bıraktırma, aşılama kampanyaları gibi toplum sağlığı hizmetleri gibi özel hizmetler için bir meslek hakkı verilmektedir” diye konuştu.



8 ilde pilot uygulama
TEB Genel Sekreteri Arman Üney ise “Hastalara ilaç kullanımı başta olmak üzere ilaca ve hastalığına dair konularda eczacılarımızın sağladığı danışmanlık hizmeti ile hastalarımızın yaşam kalitesinde belirgin bir iyileşme yarattık” dedi. Üney, bu hizmet ile 80 hastada ortalama yüzde 76 civarında bir iyileşme sağladıklarını açıklarken, ilaç kullanımını değerlendirmesinde ise yüzde 30 civarında azalma olduğunu gördüklerini bildirdi. Bu sonuçların eczacının sağlık sistemine katkısını net bir şekilde gösterdiğinin altını çizen Üney, projenin diyabet eğitimi ve arkasından obezite, hipertansiyon, sigara bırakma gibi alanlarda devam edeceğini söyledi.

Danışman eczacı
Eczanelerdeki bu değişime dikkati çekmek için 14 Mayıs temalarını ‘Eczaneler Değişiyor, Sağlık Sistemi Gelişiyor’ olarak belirlediklerini söyleyen Üney, “Tüm eczacılarımızı yaşam tarzı değişiklikleri ve diğer konularda eğiteceğiz. Bu eczacılarımıza ‘Sağlık Danışmanı Eczacı’ unvanı Sağlık Bakanlığı tarafından verilecek. Dileyen eczacılar ileri düzey eğitimler de alabilecek ve diyabet danışmanı eczacı, astım danışmanı eczacı gibi sıfatlarla hastaların iki hekim ziyareti arasında ilaçlarını kullanımı, ilaç –ilaç ve gıda etkileşimlerini, ilaç uyumunu kontrol edecek ve kayıt altına alacaklar. Eczacılar sağlık sistemine, hasta sağlığına katkılarını artırarak sürdürecekler” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net