Emniyet, Paskalya için tüm birimleri farklı dinlere mensup yurttaşlara yönelik olası saldırılara karşı uyardı. Saldırıların gerekçesi ise ‘Türkiye’yi zor durumda bırakmak’ olarak açıklandı!

Son dönemdeki saldırılar nedeniyle yabancı temsilciliklerin verdiği alarm devam ederken, bu kez de Emniyet Genel Müdürlüğü, Paskalya kutlamalarına dair bir uyarı yayımladı. Emniyet, terör örgütlerinin provokatif amaçlarla farklı dinlere mensup yurttaşlara yönelik çeşitli tarzlarda eylemler düzenleyebileceğini öne sürdü. Uyarıda, söz konusu yurttaşlar ve ibadet yerlerine düzenlenebilecek eylemlerin gerekçesi ise, ‘Türkiye’yi ulusal ve uluslararası ortamda zor durumda bırakmak’ olarak açıklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü yapılan uyarıda, Paskalya kutlamaları çerçevesinde Türkiye genelindeki kiliselerinde Hristiyan yurttaşların inançları gereğince ayin ve etkinlikler gerçekleştirileceği hatırlatıldı. Muhtemel eylemlere karşı dikkatli olunması için emniyet birimlerine uyarı yazısı gönderildi.

Keşif yapmış olabilirler

IŞİD mensuplarının Türkiye’de özellikle Musevi ve Hristiyan nüfusunun yoğun olduğu dini mekânlar, konsolosluk ve elçilikler hakkında araştırma ve keşif çalışması yapmış olabilecekleri belirtilen uyarı yazısında, şu ifadelere yer verildi; “Hizbullah/İlim Grubu terör örgütüne müzahir kişilerin İncil, broşür ve kitap dağıtımı gibi faaliyetlerden rahatsızlık duydukları, bunları engelleyebilmek amacıyla misyonerlerin faaliyet gösterdikleri bölgelerdeki halkı galeyana getirmek yoluyla darp, tehdit gibi eylemlere başvurma ihtimalleri bulunuyor.”

Ankara vurgusu

Dünyada yaşanan gelişmeleri de vurgulayan yazıda, ‘bu süreçte oluşan ortamdan istifade etmek isteyen terör örgütlerinin, provokatif grup veya kişiler aracılığıyla, farklı dinlere mensup yurttaşlara baskı yapıldığı imajını vermeyi amaçlayacakları’ belirtildi. Uyarıda, düzenlenebilecek eylemlerin, ‘Türkiye’yi ulusal ve uluslararası ortamda zor durumda bırakabileceği’ savunuldu.

Emniyetin yazısında, “özellikle Ankara’da bulunan Hristiyan ve Musevi yurttaşların ibadet ettiği kiliselerle sinagoglar başta olmak üzere gayrimüslimlere ait vakıf ve derneklerin bulunduğu yerler, Caferi yurttaşların ibadet ettikleri camiler ve Cemevlerinin kontrol edilmesi gerekir” denildi.

Emniyet birimlerinden, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde olası bir saldırıya karşı teyakkuz halinde bulunulması istenirken, toplu görev yapılan yerlerde, personelin kendi can güvenliği ve hizmet araçlarının güvenliğiyle ilgili emirlere uymaları talimatı verildi. Uyarı yazısında, mevcut güvenlik tedbirlerinin gözden geçirilerek gerekli görülmesi halinde ek tedbirler alınması ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi.

Hristiyanlıkta, İsa’nın çarmıha gerildikten sonra üçüncü günde dirilişini anmak anlamına gelen Paskalya yani Diriliş Bayramı, Mart sonundan Nisan sonuna kadar devam ediyor.

Meclis’ten mesajlar

Paskalya dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ayrımcı söylemlerini ‘unutarak’ şu ifadeleri kullandı; “Tarih boyunca başka din ve kültürlere saygıyı esas alan bir medeniyetin mensupları olarak bizler, farklılıkları zenginlik biçiminde telakki etmenin, toplumumuzda birliğin pekiştirilmesi açısından da önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizler, insanların din, dil, etnik köken ayrımına maruz kalmamalarının, kendi kültür, gelenek ve inançlarını özgürce yaşayabilmelerinin, dün olduğu gibi bugün de, temel insan hakları arasında yer aldığına inanıyoruz.”

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da, Türkiye’nin barış, kardeşlik ve özgürlüğün örnek coğrafyası, tüm halkların ve inanç gruplarının güvenli toprakları olmasını umut ettiklerini vurguladı. CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Paskalya Bayramı dolayısıyla basın mensuplarına yumurta ve paskalya çöreği ikramında bulunmuştu.

Kaynak: Birgun.net