Ersoy Yaşar [email protected] @ersysr

Geçmişte, otomotiv tarihinde oluşturduğu gelenek ve dönemine damga vuran otomobilleri ile adından söz ettiren marka, bugün yönetici atamaları, resmi açıklamalar, devletlerin yaptırımları, sivil toplum kuruluşlarının baskıları ve finansal raporlar ve açıklamalarla gündeme geliyor. İlginçtir ki Türkiye’de satış rakamları hiç de azımsanmayacak, özellikle dizel motorlu seçenekleri tercih edilen markanın kullanıcıları bu skandalı görmezden geldiler. Üstelik Türkiye’de ilgili motor grubuna ait kaç aracın bulunduğu da açıklanmadı. Grubun Türkiye temsilcisi Doğuş Otomotiv, 27 Kasım 2015’te yaptığı açıklamada, Volkswagen AG’nin 25 Kasım 2015 tarihli basın açıklamasına referans vererek EA189 motor tipine sahip dizel araçlardaki emisyon sorununa yönelik KBA (Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi) tarafından onaylanan teknik çözümün, Ocak 2016 tarihinden itibaren tüm pazarlarda uygulamaya alınmasının planlandığını bildirmişti.

ÇEVRECİ Mİ? SANMIYORUM
Markanın kurumsal değerleri, vizyonu, etik ve itibara bakış açısı ne denli değişti bilinmez ama skandalın ardından CES fuarında vitrine çıkardığı ve efsane T1’in ardılı olarak merakla beklenen elektrikli BUDD-e modeli de ilgi çekmedi. Fuarı izleme olanağı bulanlar lansmanın sönük geçtiğini, tasarımın eleştirildiğini sosyal medya hesaplarından da paylaştılar. Volkswagen’in özellikle Amerika, Avrupa ve Asya’nın hızlı gelişen pazarlarında pay kazanmasını sağladığı yeşil ve çevreci imajı kolay onarılamayacak düzeyde zarar gördü.

NET RAKAMLAR BİLİNMİYOR
Volkswagen’in emisyon skandalının maliyetini hesaplayabilmesi için zamana ihtiyaç duyduğu görülüyor. Yapılacak çalışmalar, 2015’in finansal sonuçlarının açıklanmasının ertelenmesine neden oldu. Şirketin daha önce 10 Mart’ta gerçekleşeceği açıklanan genel basın konferansı ve 21 Nisan’da yapılacak olan hissedarlar toplantısı da ileri bir tarihe ertelendi. Volkswagen, en kısa sürede yeni tarihleri bildireceğini açıklasa da ne kadar sürelik bir erteleme olduğu belirtilmedi.


Şirketin operasyonel sonuçlarının değişmesi beklenmezken skandalın gruba etkisinin hangi ölçekte olduğu ise merak konusu. Volkswagen, bugüne dek skandalın etkilerine dair net rakamlar paylaşmasa da maliyetinin milyarlara ulaştığı da biliniyor. Skandalın ortaya çıkmasıyla şirket, 7.3 milyar dolarlık bir kaynak ayırdığını duyurmuştu ancak CEO Matthias Müller, Bloomberg'e verdiği bir röportajda bu miktarın yeterli olmayabileceğini belirtmişti. Geçen sürede Volkswagen’in oluşabilecek masraflar için 21 milyar dolar büyüklüğünde bir kredi alma hazırlığında olduğu da söylenmişti. Uluslararası gündemde VW’nin kamyon veya lüks araç segmentindeki yatırımlarını satışa çıkarabileceği de söylendi.


Alman medyası, ilkbaharın gelmesiyle ilk olarak Mart’ta Passat araçların servise çağrılacağı, yazılım ve ilgili donanımların yenileneceği ve bu çağırmanın Volkswagen’e araç başına 60 Avro değerinde maliyet oluşturacağına yer veriyor. Daha sonra aynı motor koduna sahip Amarok araçlar da servise çağrılacak. ADAC (Alman Otomobil Kulübü) ise araçları servis sonrasında kontrol edeceği açıklamasını yaptı. Anlaşılan Volkswagen için 2016 da zor bir yıl olacak. Gelişmeleri izlemeyi elbette sürdüreceğim.

***

Yanıtlanması gereken bazı sorular?

>> EA189 kodlu motor Türkiye’de hangi modellerde yer alıyor?
>> Etkilenen kaç araç bulunuyor?
>> Bugüne dek serviste onarımı yapılan araç sayısı kaç?
>> Onarım sonrası emisyon değerleri ideal standartlara ulaştı mı?
>> Bağımsız bir denetim kuruluşu bu araçları inceleyecek mi?

Kaynak: Birgun.net