Kiralık işçilik yasası Meclis’ten geçeli daha 1 hafta bile olmamışken emek sömürüsünden şikayet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, işsizliğe ‘kendinde çözüm’ üretmeye çalıştı, iş kazalarında işçinin de sorumluluğu olduğunu iddia etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’na katıldı. Konuşmasında “İşçilerin ücretleri ve sosyal hakları kısıtlanarak işçiyi iş kazaları ve meslek hastalıklarından koruyacak önlemleri almayarak kazanç olmaz. Ve o kazanç bizim değerlerimizde haramdır” diyen Erdoğan, 2002 yılından beri ülkeyi yönetmiyormuş gibi emek sömürüsünden şikayet etti: “Bu kazanmak değil, çalmaktır. İşçinin hakkını gasp etmektir. Biz insana makine gibi hammadde, sermaye gibi salt bir üretim aracı olarak bakmayız, bakamayız. Bizim anlayışımızda insan homoekonomikus değildir. İş kazalarının azaltılması, can kayıplarının ve emek sömürüsünün önünü geçilmesi için öncelikle bu konuda kendimizi düzeltmeli; insanı merkeze alan bir anlayışı iş hayatına hakim kılmalıyız.”

‘Herkes 1 işçi alsa…’

Konuşmasında işsizliğe de ‘kendince bir çözüm’ üreten Erdoğan, “TOBB’un üye sayısı bugün bir buçuk milyonu bulmuş durumda. Buradaki her üye, bir kişi işe alsa bir buçuk milyon işsize iş imkanı sağlamış oluruz. Bir kişiyi yanınza aldığınzı zaman batar mı? Aksine bereketlenir orası. Öldüğümüzde bu paralar bizimle gelmeyecek. Para bu dünyada kalacak. İnsanlara iş kapısı açalım” ifadelerini kullandı.

‘Hava sıcak diye baret takmıyor’

Erdoğan sözlerinin devamında, iş kazaları için işçilere sorumluluk yüklemekten geri durmadı: “Sadece hükümetin veya işverenlerin hassasiyet göstermesiyle çözülebilecek bir sorun değildir. İşçilerin de bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir. İşçimiz çok basit nedenlerin arkasına sığınarak bu tedbirleri uygulamıyor. Hava sıcak diye bareti takmıyor mesela. Bu konuda işçi kardeşlerimizin kendilerini düşünmesi gerekiyor.”

Maaşlar enflasyonun üzerindeymiş!

Erdoğan, işçi ve memur maaşlarına dair konuşurken de tüm verileri elinin tersiyle iterek, alım gücünün arttığını iddia etti: “Bundan önceki dönemlere baktığım zaman artan değil sürekli enflasyonun bitirdiği maaşlar varken, şimdi devamlı enflasyonun üzerinde maaşın olduğunu görüyorum. Buradan iş verenlerimize sesleniyorum: İşçinin alın terinden sömürerek kazanç elde etme anlayışından vazgeçin. İşçinin alın terinin hakkını vermek sizi daha kazançlı kılacaktır.”

Sendikaları hedef aldı

Ardından sözü 1 Mayıs’a getiren Erdoğan, muhalif sendikaları hedefine koydu: “Emekçi kardeşlerimizin fedakarlıklarının gününü, terör propagandası yapmak için kullanan sendikalar var. Emekçileri kendilerine kalkan yaparak, polise saldırmanın işçi haklarıyla alakası olabilir mi? Terör örgütü flamalarıyla yollara dökülmenin işçi bayramıyla ne ilgisi olabilir? Bu tarz söylem ve eylemler, en çok da işçileri zor durumda bırakmaktadır.”

Yandaşlar ‘uygun’ kutlar!

Erdoğan, 1 Mayıs’ı anlamından uzak şekilde kutlayan yandaş sendikalara “Son yıllarda sendikalarımızın büyük bir kısmının 1 Mayıs’ı ruhuna ve manasına uygun biçimde, tam bir işçi bayramı olarak kutlamalarından memnuniyet duyuyorum” dedi.

Bu yıl Türk-İş, Çanakkale’de, Hak-İş Sakarya’da, Memur-Sen ise Maraş’ta 1 Mayıs için miting yapmıştı. Hak İş mitinginde Kuran okunmuş ve Mehter Marşı çalınmıştı.

Kaynak: Birgun.net