MEHMET BAL

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 11. Olağan Genel Kurulu ve Seçimi 30-31 Ocak 2016 tarihlerinde yapılacak. Seçime ‘Demokrat Çevre Mühendisleri’ adıyla giren adaylar emek, bilim ve doğa için ‘Oylar Mavi Liste’ye diyor. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 10.Dönem yönetim kurulu üyesi Cevahir AKÇELİK ile seçim dönemi ve Türkiye’deki çevre politikaları hakkında konuştuk.

30-31 Ocak’ta seçimleriniz yapılacak. Sizler de ‘’Demokrat Çevre Mühendisleri’’ adıyla seçimlere katılıyorsunuz. Yeni yönetim listenizi belirlerken nelere dikkat ettiniz, süreç nasıl gelişti?
Bizler ÇMO İstanbul Şubesi’nde 20 yıllık bir demokrat geleneğin devamıyız. Yönetim listemizi de bu geleneği sürdürecek arkadaşlardan oluşturduk. Geçmiş dönemde oda çalışmalarında yer alan ilk üyelerimizden, öğrenci komisyonu çalışmalarından gelen 2015 mezunu arkadaşlarımıza kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik var.

‘Rant için değil halk için mühendislik ’şiarıyla Türkiye’deki birçok yerde ekolojik yıkıma doğa talanına karşı raporlamalar yayınlayıp mücadeleler veriyorsunuz. Sizce şuan bizleri bekleyen en büyük ekolojik tehdit nedir?

Mevcut hükümet uyguladığı neoliberal politikalar ve sermayenin istekleri doğrultusunda doğayı ve kentleri birer rant aracı haline dönüştürdü. Kuzey Ormanları’na yapılan mega projeler, Cerattepe, Fatsa maden projeleri, Arhavi, Fındıklı HES projeleri, Haydarpaşa Garı, Haliç Tershanesi vb. gibi kamu alanlarının özelleştirilmesi örnekleri bu politikaların doğurduğu sonuçlar. Demokrat Çevre Mühendisleri olarak Teoman Öztürk’ün ‘bilim ve tekniği emekçi halkımızın çıkarlarını korumak için kullanacağız’ sözünü kendimize ilke edindik. Bu doğrultuda ekolojik yıkım tehdidi altındaki bölgelere ziyarette bulunarak bölge halkının mücadelesine teknik destek sağladık. Önümüzdeki dönemde bizleri bekleyen ekolojik tehditleri de; yapılması planlanan Kanal İstanbul projesi, Akkuyu, Sinop ve İğneada Nükleer Santral projeleri olarak sıralayabiliriz.

Seçimlere hükümete yakın bir grupta farklı bir liste ile girecek. Bu aşamada neden ‘Mavi liste’ tercih edilmeli?
Mevcut siyasi iktidarın kendilerinin tanımladığı Yeni Türkiye’nin inşasında köstek olarak gördükleri TMMOB ve bağlı odalarını ele geçirmek üzerine çeşitli politikaları var. Kanun hükmünde kararnameler, gece yarısı çıkarılan torba yasalarla TMMOB’ye yönelik baskılarını geçtiğimiz dönem arttırdılar. Tam da bu dönemde biat eden değil çevre mühendislerinin yaşadığı sorunları korkusuzca dile getirebilen, kentlerin ve doğanın yağmasına onay verecek değil ses çıkarabilecek muhalif bir odaya ihtiyaç var. İnanıyorum ki 31 Ocak günü ÇMO ve örgütlü üyeleri, her zaman olduğu gibi bu genel kurul sürecinde de icazeti bakanlıklardan, müsteşarlardan alan listeyi değil yıllardır omuz omuza, birlikte mücadele ettiği mavi listeyi tercih edeceklerdir.

Kaynak: Birgun.net