SEMİH GÜVEN [email protected] @semihguvenn

Türkiye’nin 2012 yılından bu yana içine girdiği ekonomik durgunluk 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından yerini ciddi endişelere bıraktı. Temmuzda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 düşerek uzun bir sürenin ardından ilk defa 10 milyar doların altına düştü. Sanayide de çarklar yavaşlamaya devam etti. Haziran 2016 dönemi verilerine göre sanayi üretimi aylık olarak yüzde 1,4 düşüş gösterirken, üretimdeki yıllık yükseliş ise beklentilerin oldukça altında yüzde 1,1 artış gerçekleştirdi. Önceki gün açıklanan verilere göre perakende satış hacmi de yüzde 0,2’lik artışla ciddi durgunluğa işaret etti.

***

Hükümetin Türkiye'nin içine düştüğü ekonomik darboğazı aşmak için aldığı yeni tedbir paketinde şu önlemler yer alıyor:

Cep telefonunda taksit yasağı kalkıyor
Kredi kartlarındaki taksit sınırlamaları esnetilecek. Düzenlemeye ilişkin kararın 20 gün içerisinde alınacağı açıklandı. 2014 yılında yasaklanan kredi kartıyla taksitle cep telefonu alım yasağı da kaldırılıyor.

Vergi borçlarına silme-yapılandırma
6,3 milyon kişinin vergi borcuna yeniden yapılandırma kararı alındı. 2011’den önceki döneme ait 50 liranın altındaki vergi borçları da siliniyor.

Zorunlu karşılıklar esnetildi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasaya kredi sağlanması amacıyla TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirdi.

Konut faizine ‘sürümden kazanın’ indirimi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankalara yaptığı ‘faiz indirin, sürümden kazanın’ açıklamasının ardından Ziraat Bankası konut kredilerinde faiz oranını indirdi. Faiz oranları, 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82’ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90’a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95’e çekildi.

Yokluk içinde ‘Varlık Fonu’
Hükümet, mega rant projelerine kaynak aktarmak ve piyasalarda oluşan dışsal şoklara karşı hazırlıklı olmak gerekçesiyle Varlık Fonu oluşturma kararı aldı. Fona kaynak, özelleştirme gelirlerinden ve işsizlik fonu-zorunlu emeklilik sisteminde biriken paralarla sağlanacak.

Çiftçi borçlarına erteleme
Doğal afetlerden etkilenen çiftçilerin borçlarına 1 yıl süreyle erteleme getiriliyor. Esnafa ise kredi alımında taşınmaz varlıkları teminat olarak gösterebilme imkânı getirildi.

Rusya ile ‘zoraki’ barış
Uçak krizinin ardından Rusya’nın ağır ekonomik yaptırımlarına uğranılması üzerine Rusya’dan özür dilendi. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. İkili ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle kriz sonrası 27 milyar dolara kadar gerileyen ticaret hacminin yeniden 35 milyar dolara çıkması umuluyor.

Turizme Kurban Bayramı dopingi
2016'nın en sıkıntılı sektörü olan turizm sektörünü canlandırmak için Kurban Bayramı tatili kamu çalışanları için 9 güne çıkarıldı. Darbe girişimi sonrası kamuda başlatılan izin yasağının da kalkmasıyla turizmin kısa vadede canlanması bekleniyor.

'Varlık Barışı' geliyor
Muhalefetin 'kara para aklanacak' eleştirilerinin hedefindeki 'Varlık Barışı' uygulamasıyla yurttaşların yurtdışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirme, yurtiçindeki varlıklarını da işletmelerine kaydetmelerine olanak sağlanacak.


***

‘Gelir artmadan ekonomi canlanmaz’

Hükümetin aldığı ekonomi tedbirlerini değerlendiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, 15 Temmuz öncesinde de ekonomide belirgin bir yavaşlamanın bulunduğuna işaret etti. Kozanoğlu, alınan tedbirlerin iç talebi canlandırmaya çalıştığını, buna karşın insanların gelir ve satınalma güçleri artmadan alınan tedbirlerin ekonomiyi canlandırmasının zor olduğunu söyledi. Kozanoğlu, “Bu önlemlere karşın ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde çok ciddi sıkıntıyla karşılaşacağını, ekonomik büyümenini iyice yavaşlayacağını, kredilerdeki genişlemeyle birlikte enflasyonun yüzde 10’a dayanacağını, işsizliğin de yüzde 10’un üzerinde seyredeceği endişesini taşıyorum” dedi.

Kaynak: Birgun.net