TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, 31 Mayıs-5 Haziran Ekolojik Yıkımla Mücadele haftası kapsamında bir çağrı metni yayınladı. Ekoloji

İşte TMMOB'dan yapılan o çağrı metni;

"31 Mayıs-5 Haziran Ekolojik Yıkımla Mücadele haftası; 31 Mayıs 2011’de HES karşıtı mücadelede kaybettiğimiz Metin Lokumcu’nun ve yine 31 Mayıs 2013’te Gezi Parkı için direnenlerin bizlere ilham vermesiyle isim bulmuş haftadır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü ise bizler için hiçbir zaman kutlanacak bir gün olmamış, ekolojik yıkıma dikkat çektiğimiz ve mücadeleye çağrı yaptığımız gün olmuştur.

Bizler her yıl bu hafta vasıtası ile kamuoyunu ekoloji sorunlarıyla ilgili bilgilendirmek, farkındalık yaratmak ve birlikte mücadele etmenin dinamiklerini yakalamak için Odalarımızda, parklarda, sokaklardayız.

Artvin Cerattepe’de 1700 rakımda madene karşı direnenlerin, Yeşil Yol’a karşı yaylalarında mücadele veren Rabia anaların, Kuzey ormanlarını savunanların, rantsal dönüşüme karşı yaşam alanlarına sahip çıkanların; termik, hidroelektrik, nükleer santrallere karşı ‘esas olan yaşamdır’ diyenlerin haftası Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası başlıyor.

Doğadan yana, emekle örülmüş başka bir dünya mümkün! Sizleri bu başka dünyanın harcını karmaya çağırıyoruz!"

Ekolojik Yıkımla Mücadele haftası kapsamında yapılacak etkinlikler şöyle;

31 MAYIS SALI

1 HAZİRAN 2016 ÇARŞAMBA

Saat: 19:00-22:00

Yer: İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi (Karaköy/İstanbul)

Adres: Kemankeş Mah. Mumhane Cad. No:21 Karaköy Beyoğlu - İstanbul

İletişim: Sevgican KOÇ / 0537 235 20 56

“Gözyaşı Yolu” Belgeselinin Künyesi

Yönetmen: Engin Türkyılmaz

Yardımcı Yönetmen: Efe Zafer Demiral

Sanat Yönetmeni: Tuğçe Üstündağ

Görüntü Yönetmeni: Eren Kırlangıç

Kamera: Harun Demirel

Ses: Onur Ersen

Kurgu-Montaj: Ahmet Akgül

Proje Danışmanı: Ümit Aydoğan

“Gözyaşı Yolu” belgeseli başta Yeşil Yol olmak üzere hidroelektrik santraller, maden ocakları gibi Karadeniz’in doğasını bozacağı tartışılan projelere karşı yöre halkının mücadelesini ve ekolojik tahribatı anlatıyor.

Yönetmenliğini Engin Türkyılmaz’ın yaptığı “Gözyaşı Yolu” belgeselinin Karadeniz’in ekolojik tahribatı konusunda dönemin tarihine tanıklık etmesi amaçlanıyor. Çekimlerine İstanbul’da başlanan belgeselin yolculuğu Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ile tamamlandı.

“Gözyaşı Yolu”nun yönetmeni Engin Türkyılmaz’ın film ile ilgili açıklaması şöyle: ‘’Denizle bağlantısı kesilen, HES projeleri ile kurutulan vadilerin üzerine derelerin ana kaynaklarının bulunduğu buzul göller seviyesine yol çıkarmak, onları birbirine bağlayarak, denetimsiz, kontrolsüz geçişlere zemin hazırlamak doğayı, yaşamı, kültürü ve mevcut turizmi öldürecektir. Bu sadece bizim değil bütün insanlığın bir yaşam derdi olmalı. Gözyaşı Yolu derdimizin sinemaya taşmış halidir.”

2 HAZİRAN PERŞEMBE

SERGİ GEZİSİ: “YOK OLMADAN”

Saat: 18:30-20:00

Yer: İstanbul Modern

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4, 34433 Karaköy – İSTANBUL

İletişim: Meryem KAYAN / 0506 912 36 05

Kayıt: [email protected]

İstanbul Modern, 2016 yılını doğayı yücelten ve çevresel farkındalığı gündeme getiren bir sergiyle karşılıyor: “YOK OLMADAN”.

Sergi, doğayla ilgili kavramsal araştırmalar yapan ve ekolojik meseleleri sanatsal pratiğinin temeline alan sanatçılardan bir seçki sunuyor. Farklı dönemlerden sanatçıların doğaya bakışlarını ve “sürdürülebilirlik” kavramıyla çetrefilli ilişkilerini yansıtan çalışmalar, insanın ekosistem ile etkileşimine dair farklı yorum ve öngörüler içeriyor. Sergide Türkiye ve farklı coğrafyalardan yirmi sanatçı ve sanat grubunun resim, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve hareketli görüntülerine yer veriliyor.

Katılımcılar: Roger Ackling, Bas Jan Ader, Alper Aydın, Bingyi, Jasmin Blasco ve Pico Studio, Charles A. A. Dellschau, Elmas Deniz, Mark Dion, Hamish Fulton, Francesco Garnier Valletti, Rodney Graham, ikonoTV “Art Speaks Out” (Sanat Sözünü Sakınmıyor) Video Programı, Lars Jan, Mario Merz, Maro Michalakakos, Joni Mitchell, Yoko Ono*, Camila Rocha, Canan Tolon, Pae White

Küratörler: Çelenk Bafra, Paolo Colombo

3 HAZİRAN 2016 CUMA

PANEL: Kentsel Dönüşen İstanbul’dan Geriye Kalan

Saat:19.00-21.30

Yer: TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

Adres: İstiklal Cad. Koçtuğ Han. No: 178 Kat: 2 Tünel/Beyoğlu İstanbul

İletişim: 0212 245 89 15-16

Katılımcılar;

Prof. Dr. Fuat ERCAN “Alternatifler Üstüne Düşünürken İnşaat Fetişizmini Deşifre Etmek”

Akif Burak ATLAR (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri)

Cevahir Efe AKÇELİK (TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri) “İstanbul’da Bir Rant Masalı”

4 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ

PANEL: Medya ve Ekoloji Mücadelesi

Saat: 15:00-17:30

Yer: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Adres: Kemankeş Mah., Kemankeş Cad. No:31 Karaköy/Beyoğlu 34425 İstanbul

İletişim: Akan ÇELİK / 0532 624 23 22

5 HAZİRAN 2016 PAZAR

BASIN AÇIKLAMASI: İstanbul’un Çevre Durum Raporu

Saat: 12:30

Yer: Kadıköy Yoğurtçu Parkı

İletişim: Cevahir Efe AKÇELİK / 0555 877 19 17

Kaynak: Birgun.net