2002 yılında ilk kez düzenlenen, sonbaharın rengi Filmekimi başlıyor. 7-16 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da 10 gün boyunca sinema tutkunlarını salonlarda ağırlayacak olan Filmekimi, bu yıl yine sürprizlerle dolu bir programa yer veriyor.

15’inci yaşında Oscar’a aday 12 film dahil 51 filmi yedinci sanat tutkunlarıyla buluşturacak Filmekimi; Altın Palmiyeli Ken Loach filmi I Daniel Blake’den, Xavier Dolan’ın Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödül’ü kazanan Alt Tarafı Dünyanın Sonu / It’s Only the End of the World’e, Oscar’lı yönetmen Asghar Farhadi’den, bağımsız Amerikan sinemasının kahramanlarından Jim Jarmusch’a, Güney Kore’nin yıldız yönetmeni Park Chan-wook’tan modern klasiklerin yönetmeni Paul Verhoeven’e ve kara mizahtan vazgeçmeyen yönetmen Todd Solondz’dan her filmi olay yaratan Pedro Almodovar’a kadar merakla beklenen birçok yönetmenin filmi yer alıyor.

Filmekimi gösterimleri İstanbul’da bu yıl Beyoğlu’nda Beyoğlu ve Atlas, Kadıköy Rexx Sineması ve Nişantaşı City’s Cinemaximum’da yapılacak.

» Julieta

Her filmi olay yaratan Pedro Almodovar’ın 20. filmi Julieta, bir kadının hayatının gizemlerine uzanan bir yolculuğu anlatıyor. Nobel Ödüllü Kanadalı yazar Alice Munro’nun öyküsünden uyarlanan Julieta, İspanya’nın Oscar adayı oldu. Julieta, Almodovar’ın olgunluk döneminin en iyi örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor.

» Satıcı

Oscar’lı yönetmen Asghar Farhadi’nin Fransa’da çektiği ‘The Salesman / Satıcı’ adlı film günümüz İran’ın da başlarına gelen korkunç bir olayla başa çıkmaya çalışan genç tiyatrocu çift Rana ve Emad’ı konu alıyor. Cannes’da hem En İyi Senaryo hem de En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini alan film İran’ın Oscar adayı.

»Alt Tarafı Dünyanın Sonu

Yönetmen Xavier Dolan’ın Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödül, Kanada’dan Oscar adayı olan son filmi It’s Only the End of the World / Alt Tarafı Dünyanın Sonu da programda yer alıyor. Dolan’ın en olgun filmi olarak karşılanan film, güçlü bir melodram.

» Çatışma

Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünün açılış filmi olarak seçilen ve Mısır’ın Oscar adayı olan Clash / Çatışma, 2013 Mısır Askerî Darbesi sırasında geçen bir hikâye anlatıyor. Film Genç yönetmen Mohamed Diab imzasını taşıyor.

» O

Temel İçgüdü, Showgirls, RoboCop gibi tartışma yaratmış modern klasiklerin yönetmeni Paul Verhoeven imzalı filmi ‘Elle / O’, orta yaşlı iş kadını Michèle’in tecavüze uğradıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor.

» Sieranevada

Cristi Puiu’nun yönettiği ve Romanya’nın Oscar adayı olan Sieranevada, Romanya Yeni Dalgası’nın son dönemde en heyecan verici temsilcisi. Cannes’da yarışan Sieranevada, izleyiciyi bir yas evinde toplanmış kalabalık bir aileyle baş başa bırakıyor ve bu ailede bütün insanlık durumlarını buluyor.

» Olli Maki’nin En Mutlu Günü

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki / Olli Maki’nin En Mutlu Günü, kariyerinin en önemli müsabakasına çıkmak üzere olan ve bununla hiç ilgilenmeyen bir boksörün hikâyesini siyah-beyazın melankolisiyle anlatan film, Finlandiya’nın Oscar adayı oldu.

» Karanlık Görev
Yönetmen Kim Jee-woon imzalı bir polisiye olan The Ages of Shadows / Karanlık Görev’de 1920’lerin Japon işgali altındaki Kore’sinde geçen bir casusluk öyküsü anlatıyor. Dünya prömiyerlerini Venedik ve Toronto festivallerinde yapan film, gösterime girdiği Güney Kore’nin Oscar adayı ilan edildi.

»Toni Erdmann

Cannes Film Festivali’nde eleştirmenlerden tarihin en yüksek puan ortalamasını alan Toni Erdmann , heyecan verici ve duygusal aile komedisi. Bir babanın kızıyla yakınlaşmak için verdiği çabaları anlatan ve Cannes’ın tartışmasız en çok konuşulan filmi olan Toni Erdmannn, Almanya’nın Oscar adayı.

» Kabakçığın Hayatı

Senaryosu 2011 Filmekimi’nde gösterilen Tomboy’un yönetmeni ve senaristi Céline Sciamma’ya ait ‘My Life as a Courgette / Kabakçığın Hayatı’ İsviçreli yönetmen Claude Barras’ın ilk uzun metrajlı filmi ve İsviçre’nin Oscar adayı.

» Korkunun Gölgesi

İran-Irak savaşı sırasında hikayesi Tahran’da geçen ‘Under the Shadow / Korkunun Gölgesi’ adlı film İngiltere'nin Oscar adayı. Gerçek ve fanteziyi ustalıkla harmanlayan bu yaratıcı korku filmi, İranlı yönetmen Babak Anvari imzalı.

Başka şehirlere yolculuk

Filmekimi, 7-9 Ekim’de Ankara’da, 13-16 Ekim’de İzmir’de, 21-23 Ekim’de Bursa ve Eskişehir’de de sinema severlerle buluşacak.

Kaynak: Birgun.net