KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bir buçuk saatlik görüşme yaptı. Görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Eide, uluslararası toplumun gerek çözümün finansmanı gerekse diğer boyutları konusunda düşüncelerinin ifade edilmeye başladığının altını çizdi. Eide, New York ve Davos’un ardından Kıbrıs’ta liderlerin yarın yeniden bir araya geleceğini hatırlattı.

"Birçok engel yaratan konu üzerinde yoğun çalışılması gerek"


Yarınki görüşmede liderlerin ileriki aylardaki görüşmelerinin nasıl planlanacağını göreceklerini belirten Eide, bazı az sayıdaki konunun üzerinde anlaşılması gerektiğini, her iki tarafın onayına sunulacak bir anlaşma metninin ortaya çıkması içinse birçok engel yaratan konunun üzerinde yoğun çalışılması gerektiğini kaydetti.

Bir soruya karşılık Eide, Türkçe’nin AB’de resmi dil olarak kabul edilmesi önerisinin önemli bir adım olduğunu, bunun adadaki olumlu havanın dışarıya bir yansıması olarak görülebileceğini, ayrıca tüm Kıbrıslılar için iki dilin de resmi dil olmasının önemli olduğunu ifade etti.

Espen Barth Eide, yarınki görüşmeden ne beklediği konusundaki soruya da “Güvenlik Konseyi ve Davos’ta olanların bir araya getirilmesi şeklinde olacak ve ben de, liderlerden, benim ve ekibimin gelecek aylar için kendilerine nasıl bir destek organize edebileceğimiz konusunda önerilerini bekliyor olacağım…” şeklinde cevap verdi.

Kaynak: Birgun.net