BURCU CANSU / [email protected]
@burcu_cansu

15 Temmuz’u İstanbul’dan paraşüt eğitimi için geldikleri Ankara’da karşılayan ve darbe girişiminden 10 gün ifadeye çağrılan Hava Harp Okulu öğrencileri tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne konuldu. Ne zaman serbest bırakılacağı bilinmeyen öğrencilerden bazılarının psikolojik sorunlar yaşadığını belirten aileler, çocuklarının bir an önce serbest kalmasını bekliyor.

Ailelerden edinilen bilgiye göre, bir grup Hava Harp Okul öğrencisi paraşüt eğitimi için 15 Temmuz öncesinde Ankara’ya getirilirken, bir grup da Yalova’ya gönderildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın aktif rol aldığı darbe girişiminin ardından sorgulanan Ankara’daki öğrenciler tutuklanırken, Yalova’daki öğrenciler hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.

‘’Tek neden Ankara’da bulunmaları’’

Aileler çocuklarının tutuklanması ile sonuçlanan sürecin tek nedeninin “15 Temmuz gecesi Ankara’da bulunmaları’’ olduğunu dile getirerek sürece ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Hava Harp Okulu öğrencileri, her yaz olduğu gibi Yalova kampına gideceklerdi. Ancak bu sene Ankara’da paraşüt eğitimi alacakları söylenince Ankara’ya getirildiler. Darbe girişimi de onlar Ankara’dayken yaşandı. Bu girişim sırasında öğrenciler ile aileler sık sık irtibat kurdu. Darbe girişiminin sonlarına doğru öğrencilerin yanına gelen bir komutan 142 öğrenciden 93’ünü iki helikopterle Etimesgut’taki üsse götürdü. Aralarında şu an tutuklu öğrencilerin de bulunduğu 49 öğrenciye ise ‘Sizi de almaya gelecekler’ denilmiş. Kalan 49 öğrenci sabaha kadar gelen olmayınca, olayların da verdiği tedirginlik ile ayrılıp komutanları ile irtibata geçmeye çalışmış. Komutanlarına ulaşan öğrenciler, ‘Şehirden ayrılmayın, hep beraber benden haber bekleyin. Belki sizin de ifadenize ihtiyaç duyulur’ yanıtı almış. Bu yanıtın ardından öğrenciler yaklaşık on gün boyunca Ankara’da bekletildi. Hem tedirgin olan hem de bunalan çocuklar komutanlarını arayarak evlerine gitmek istediklerini belirttiğinde komutandan aldıkları yanıt, ‘Benim izin yetkim yok ancak tamam, bana haber vermiş oldunuz’ oldu. Evlerine dönen öğrenciler, aynı gün aranarak ifade için Ankara’ya çağrıldı. İfadeye çağırılan öğrencilere ‘Gelirken yanınıza çanta almayın en fazla iki gün ifade sürer’ denilmiş.”

‘İfade uzun sürmez’ denildi ama...

“İfade uzun sürmez’’ denilerek Ankara’ya çağrılan öğrenciler çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Günlerdir Sincan Kapalı Cezaevi’nde tutuluyorlar. Aileleri ile ilk kez cezaevinde görüşme şansı yakalayan öğrencilerden bazılarının, sonu belli olmayan tutukluluk süresinin uzamasıyla psikolojik sorunlar yaşamaya başladığı belirtildi.

Bir öğrenci intihar girişiminde bulundu

Aileler çocukları için endişe duydukları belirterek, “Bazı öğrenciler intihar girişiminde bulunmuş. Arkadaşları kendilerine bir şey yapmasınlar diye nöbetleşe başlarında bekliyor. Çocuklarımızın sağlığından endişe ediyoruz. Eğitim için Ankara’ya gelmek dışında kabahatleri olmayan çocuklarımıza bir an önce kavuşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net